Nya larmet – 100 000-tals svenskar har för låg pension: ”Ovärdigt ett samhälle som vårt”

Nu kommer nytt larm om svenskar som har för låga pensioner. 

Enligt pensionärsorganisationen SPF Seniorerna lever hundratusentals på för låg inkomst – och nu vill de att regeringen höjer bostadstillägget. 

– Vi har över 350 000 pensionärer som lever på gränsen till EU:s fattigdomsgräns, det är ovärdigt ett samhälle som vårt. Och gruppen ökar, säger SPF Seniorernas nya ordförande Eva Eriksson till Expressen

Eva Eriksson, 70, har varit riksdagsledamot för Liberalerna och landshövding i Värmland. Numer är hon dock ny ordförande för pensionärsorganisationen SPF Seniorerna. 

Till Expressen säger hon att den viktigaste och mest akuta frågan för Sveriges pensionärer just nu är bostadstillägget. 

– Det är glädjande att man tillsatt en grundskyddsutredning för att titta på detta, men man måste göra mer. Bostadstillägget har legat stilla länge och inte räknats upp i relation till den allmänna kostnadsutvecklingen, det är ett stort tapp för pensionärerna, säger Eva Eriksson till Expressen. 

Regeringen har tidigare i år bestämt se över grundskyddet för svenska pensionärer. Det har fått pensionärsorganisationerna att jubla, men samtidigt vill Eriksson gå framåt i fortare takt. 

– Ser man brister efter drygt tjugo år av ett system måste man vara öppen för att ändra. Man måste se över hela pensionssystemet och tidigt gå in och kompensera för de som har det allra sämst. Då är bostadstillägget ett viktigt komplement.

Omkring 350 000 svenska pensionärer lever på eller under EU:s fattingdomsgräns, enligt Eurostats. 

Dela om du också tycker att Sveriges pensionärer förtjänar en mer dräglig tillvaro!

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna