Nya larmet: Fler barn försvinner på stränder – för att föräldrarna använder mobilen i stället

Föräldrar som är ouppmärksamma på stränderna runt sina barn blir ett allt större problem, menar Räddningstjänsten Syd.

De senaste åren har antalet larm om försvunna barn på stranden ökat, och en av anledningen är att föräldrar tittar i mobilen i stället.

– Det är ett problem att man har med sig mobiltelefonen, att man inte är uppmärksam på sina barn när man är nära vattnet, säger Kristoffer Stigson, yttre befäl på räddningstjänsten Syd, till SVT.

Bildkälla: Shutterstock

De senaste tio åren har antalet larm om försvunna barn på stränder ökat, säger Kristoffer Stigson, yttre befäl vid räddningstjänsten Syd. I stället för att hålla koll på sina barn tittar föräldrarna i stället i mobiltelefonen.

Ouppmärksamma föräldrar

Räddningstjänsten har satsat på olika informationskampanjer för att minska antalet larm om drunkningar.

En annons som man använder i år handlar om att uppmuntra föräldrar att låta mobilen vara under tiden man är på stranden.

– Tyvärr är det många som inte inser problemet förrän det är för sent, säger Kristoffer Stigson till SVT.

Föreslog mobilförbud på stranden

Senast i juni föreslog försäkringsexperten Alexandra Gahnström att det bör vara mobilförbud på stranden. Hon sa då att flera drunkningsolyckor relaterar till situationer där föräldrarna fokuserat på mobiltelefonen snarare än sina barn i vattnet.

– Ska du ta en bild så får du se till att lägga undan telefonen direkt efteråt. Du behöver ha full uppsikt och det har du inte om du har mobilen framme, sa hon till Aftonbladet.

Bildkälla: Shutterstock

Tycker du att föräldrar bör lägga undan mobilen när barnen badar eller inte? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!