Nya undersökningen visar att stockholmarna inte viker sig för terrorn

Fredagen den 7:e april 2017 är ett datum vi sent kommer att glömma. Terrorattacken på Drottninggatan kostade fyra människor livet och lämnade Stockholm och Sverige i chock. Trots den ondska som vill få oss att låsa in oss i våra hus, bli misstänktsamma och rädda så vägrar stockholmarna att vika sig. I en undersökning från YouGov på uppdrag av Newsner så kan vi konstatera att befolkningen i huvudstaden inte tänker låta detta förstöra allt – stockholmarna ändrar inte sin vardag. 

Våren låg i luften den där soliga fredagen när en lastbil stals mitt i Stockholm city framför ögonen på chauffören. Bara minuter senare så var katastrofen ett faktum. En människa valde medvetet att ta ihjäl och skada oskyldiga medmänniskor på gågatan. Fredagsflanörer, som kanske njöt av de värmande solstrålarna, blev brutalt överkörda när de gick gatan fram. Vissa hade tur och hann undan med en hårsmån, andra hade inte samma tur.  

Vi är väldigt många som har promenerat längs Sveriges mesta gågata Drottninggatan. Endel gör det varje dag, andra någon gång per månad och andra när de turistar i staden. Vi är väldigt många som har gått där en fredag eftermiddag och njutit av solskenet. Vi är väldigt många som lika gärna hade kunnat gå där fredagen den 7:e april. Vem som helst hade kunnat hamna under lastbilens hjul och så vill terroristerna förmodligen att vi tänker och känner – ingen går säker. 

Men stockholmarna har bestämt sig för att inte låta detta hemska påverka vardagen. En undersökning som YouGov tagit fram på uppdrag av Newsner så kommer de inte att undvika gågator, eller stora folksamlingar eller tunnelbanan. Så här formulerades frågan som folket tog ställning till:

© Provided by Nyheter365

Märk väl att endast tre procent svarat att de i fortsättningen tänker undvika gågator efter attentatet på Drottninggatan. Det känns skönt att människor inte väljer att vika sig för onda krafter utan i stället enar sig och sprider kärlek och trygghet. På så sätt så kommer vi aldrig att förlora mot terrorismen. 

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 11-13 april 2017 har sammanlagt 1002 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

Publicerad av Newsner, gilla gärna