Östersund släcker inte ner under Earth Hour. Anledningen hyllas nu av polisen.

I kväll mellan 20.30 och 21.30 är det dags för Earth Hour: en timme om året då människor runt om i världen släcker ner sina lampor, och i vissa fall även elektriska apparater, för att uppmärksamma klimatfrågan. Men en stad som skiljer sig från mängden är Östersund. Där kommer gatubelysningen att hållas tänd hela kvällen – ett initiativ som nu hyllas av polisen i staden.

Anledningen till politikernas beslut i Östersund är de många överfall, ofredanden och våldtäktsförsök som har skett i staden den senaste tiden. För att alla ska kunna känna sig trygga kommer därför lamporna att hållas tända även i kväll.

– Earth Hour är ett bra och viktigt arrangemang, men i år väljer vi att ha tänd gatubelysning timmen mellan 20.30 och 21.30 med tanke på det som har hänt. Vi vill att alla ska känna sig trygga, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) i ett pressmeddelande enligt Expressen.

Initiativet är uppskattat av polisen. Stephen Jerand, polismästare i Östersund, säger enligt Expressen så här i samma pressmeddelande:

– Vi från polisen tycker att det är en jätteklok åtgärd och att kommunen fattat ett bra beslut. En tänd belysning är trygghetsskapande och ligger i linje med våra gemensamma åtgärder för att öka tryggheten under rådande förhållanden.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna