Okända svenska affärsmannen skänker 2 miljarder till cancerforskning.

Affärsmannen Bengt Sjöberg är knappast känd för de flesta. Men nu gör en miljardären en rekordstor donation till cancerforskning: miljarder kronor. Bengt Sjöberg är själv svårt sjuk i cancer. Ett årligt pris från donationen i samma storleksordning som Nobelpriset, är tänkt att delas ut årligen.

Sjöbergstiftelsen är en ny stiftelse som i samarbete med Kungliga Vetenskapsakademien, kommer att förvalta de 2 miljarderna. Pengarna ska bland annat användas till att förbättra cancervården.
Sjöbergpriset, med prissumman en drygt 8 miljoner kronor kommer att delas ut årligen.

– Först och främst vill jag hjälpa cancerpatienter i Sverige. Jag vill se att man inriktar sig på just cancer eftersom cancer har blivit en folksjukdom, säger Bengt Sjöberg till SvD.

Han berättar för tidningen att han själv lider av svår cancer. Först förkastade han dock det hela som en förkylning. Men när beskedet var säkert var hans reaktion tvärsäker:
– Det är en långt framskriden cancer och då är oddsen ganska dåliga. Det var min cancerläkare i Hong Kong som sa: Mr Sjöberg, we don’t have a cure for you. Och det beskedet får säkert många när de får den här sortens cancer.

Sedan beskedet har affärsmannen bland annat investerat i företag som arbetar för att utveckla immunterapi.

Den insats som Bengt gör förtjänar att uppmärksammas, sluta aldrig kämpa!