Oliver hittade sönderriven 20-lapp med ett meddelande – 10 år senare avslöjas mysteriet

När Oliver Bergström från Jönköping var 11 år hittade han en halv 20-lapp. När han tittade närmare upptäckte han att sedeln hade klippts itu och att det stod något skrivet på den.

”13/8-07 Träffas om 10 år vid dammen i Norrahammar kl 12.00”.

Oliver blev väldigt nyfiken och behöll sedeln. Han funderade länge på vad det där meddelandet betydde och vem som hade den andra halvan av sedeln. Datumet för träffen var 10 år efter 13/7 2007, alltså den 13 augusti i år. Redan som 11 åring bestämde han sig för att gå dit tio år senare.

Han berättar om förväntningarna på sin Facebook:

Skulle jag få träffa en multimiljonär som ger en belöning till mig då jag visat starka ambitioner och bevisat att jag kan ”hålla i pengar”? Skulle han visa mig en hemlighet, en skattkarta ut över Atlanten som varit en sjömans hemlighet i 100 år? Skulle jag få träffa min nya idol som jag kan se upp till resten av mitt liv på planeten jorden?  Eller skulle detta bara bli ett möte där vi slår ihop våra helt numera värdelösa sedlar, ger ett handslag och går därifrån?

Åren gick om den halva sedeln hamnade så småningom i en pärm på vinden hemma hos Olivers mamma.

— Av en ren händelse kom pärmen fram för något år sedan igen, så då skrev jag in datumet på min mobil för att inte glömma bort det, säger han till Jönköpingsposten.

I söndags var det äntligen dags. Oliver, som idag är 21 år gammal, begav sig till Norrahammar och hoppades få träffa personen som hade den andra halvan av 20-lappen.

I en timme väntade han vid dammen. Efter en stund kom en äldre man med käpp och basker förbi, och Oliver gick fram och frågade om han var mannen med den andra halvan av sedeln. Det visade sig dock att mannen inte talade svenska, så Oliver drog slutsatsen att han omöjligtvis kunde ha skrivit instruktionerna på tjugolappen för tio år sedan.  

Till slut gav han upp och begav sig hemåt. Samma kväll bestämde han sig för att publicera ett inlägg på Facebook och efterlysa personen som skrivit meddelandet på sedeln.

Men han var inte beredd på gensvaret som hans inlägg skulle få.

Hans inlägg har delats närmare 3 000 gånger och fått hundratals kommentarer. En del spekulerade kring handstilen och datumet. Flera tyckte att det som Oliver tolkat som ”07” i datumet, snarare är ”01”, alltså 2001. Hade Oliver varit sex år försenad till mötet?

På måndagen hörde flera medier av sig till Oliver och ville intervjua honom. Efter en intervju med P4 Jönköping fick han äntligen svar på gåtan. Personen som ägde den andra halvan av 20-lappen lyssnade nämligen på intervjun.

— Jag körde buss och på radion i bakgrunden hörde jag ett samtal om en 20-lapp och dammen i Norrahammar, så jag skruvade upp direkt, berättar Timo Nikula från Lekeryd för Jönköpingsposten.

Det visade sig att Timo och hans bästa vän Magnus Bergström hade klippt isär 20-lappen och bestämt mötet för 10 år sedan. Magnus gick bort några år senare, och därför hade Timo inte någon tanke på att infinna sig vid det planerade mötet.

Oliver och Timo fick talas vid via direktsänd radio i P4 Jönköping, och när Oliver hörde namnet Magnus Bergström fick han en chock. Magnus var nämligen Olivers morbror.

Morbror Magnus måste ha tappat sedeln vid något tillfälle, och så hade Oliver hittat den. Han berättar att han stod sin morbror nära, han var som en idol för Oliver. Men han kunde aldrig någonsin föreställa sig att sedeln han hittat var morbroderns.

20-lappen ledde visserligen inte Oliver till någon skatt eller multimiljonär. Men han fick något annat, minst lika värdefullt.

— Det är inte omöjligt att jag får en ny vän. Om inte annat kan jag få höra lite roliga historier om min morbror, berättar Oliver för Jönköpingsposten.

Wow! Vilken historia! Tänk vad världen är liten ibland. Jag fick nästan en liten tår i ögat när jag läste detta, och kan inte låta bli att tänka att morbror Magnus hade ett finger med i spelet i detta. Kanske sitter han och ler där uppe i himlen nu?

Dela gärna denna fantastiska historia vidare!

Publicerad av Newsner familj