Om du någonsin ser det här märket på eller under din nagel – kontakta vårdcentralen

Hudcancer finns i olika former, men malignt melanom är den mest kända formen.

Bara i Sverige drabbas tyvärr cirka 3 000 personer av sjukdomen varje år och det är en siffra som vi med kunskap och mer forskning måste försöka få ned. 

Malignt melanom är vanligast på bröstet, ryggen och benen – men det kan faktiskt uppstå på mindre kända ställen, enligt Vårdguiden

Detta fick bland annat trebarnsmamman Melanie Williams erfara, när hon upptäckte ett märke under nageln som hon först trodde bara var svamp.

Facebook / Melanie Williams

För två år sedan noterade Melanie Williams att hon hade ett märkligt, svart märke på ena tumnageln. 

Först trodde trebarnsmamman att det förmodligen var svamp. Men när inga beprövade läkemedel hjälpte sökte hon sig till ett sjukhus, skriver brittiska The Mirror

Facebook / Melanie Williams

Efter flera undersökningar gav läkaren henne ett chockerande besked: Märket på nageln var Akralt lentiginöst melanom, en ovanlig typ av hudcancer som kan sitta under naglarna och lätt förväxlas med nagelsvamp. 

Några dagar senare gick Melanie ut på Facebook, för att varna andra och för att sprida kunskap om denna typ av cancer. 

”Ser du det på min tumme? Vet du vad det är? Det är hudcancer. Det här växte från ingenting till det här på bara några veckor”, skrev hon i ett inlägg som delats av hundratusentals. 

Melanie hade tur som upptäckte cancern tidigt, även om hon tvingades operera bort en bit av sin tumme. 

Youtube/TheDoctors

För det är inte ovanligt att diagnosen missas och att patienten i stället får en svampdiagnos, skriver Hudguiden

Var därför extra uppmärksam på missfärgningar och nytillkomna fläckar som ömmar under naglarna och går i brunt, svart eller mörkblått. 

En brun längsgående rand under nageln kan indikera cancer, men tumören kan även växa under nagelplattan.

Youtube/CBS New York

Om du ser att du har en missfärgning på nageln, som i bilden ovan, eller misstänker att du kan ha malignt melanom, kontakta vårdcentral eller sjukhus direkt.  

Enligt Vårdguiden ska du söka hjälp omgående om du har en förändring som blöder, som växer snabbt eller som växer på höjden, oavsett vilken färg förändringen har.

Tanken är absolut inte att skrämma upp folk i onödan, men jag hoppas att fler kan dela vidare denna information så att vi tillsammans kan hjälpa till att uppmärksamma denna ovanliga typ av hudcancer. 

Om det bara kan hjälpa någon, eller rädda ett liv, är det värt det.