Pappa kastade bebis 20 meter ner i dammen – nu hyllas hjältarna som räddade hennes liv

”Hon får inte dö” var allt som for genom polisen Christer Nilssons huvud när han såg bebisen ligga på botten av kraftverket. Utan att tveka hasade han sig ner i det iskalla vattnet för att rädda den 11 månader gamla flickan.

Igår fick Christer och de 22 andra räddningsarbetarna som deltog i insatsen i augusti det nationella 112-priset.

Söndagen den 14 augusti förra året försökte en pappa i 30-årsåldern mörda sin elva månader gamla dotter.

Det hela började med att Östersundspolisen fick ett larm om ett lägenhetsbråk i ett litet samhälle i Jämtland. Polisen Christer Nilsson och hans kollega satte sig i bilen för att köra till platsen, och fick samtidigt höra att situationen förvärrats då grannar börjat ringa om det stökiga bråket. 

Kort därefter fick de veta att pappan hade tagit parets 11 månader gamla dotter och åkt till ett kraftverk i närheten för att skada barnet och sig själv.

Christer och hans kollegor skyndade till platsen, men när de kom dit hade pappan redan hunnit kasta ner dottern i dammen.

Ambulanssjuksköterskan Fredrik Lövgren berättar om den fruktansvärda synen som mötte dem på platsen:

– På platsen möts vi av en kvinna som är alldeles förtvivlad. Jag ser en polis som håller fast en person på marken, och jag får veta att någon har kastat ett barn över staketet. Mamman ropar ”mitt barn, mitt barn”. När jag ser barnet ligga nere i kraftverksdammen förstår jag allvaret, säger Fredrik Lövgren till Östersunds-Posten.

Polisen Christer Nilsson blev också chockad av det han såg.

– Jag tittade rätt ner i avgrunden och såg en naken bebis cirka 25-30 meter ner liggande på en torrlagd del av kraftvcerkets botten. Jag såg hennes nakna kropp, massor med blod och hur hon rörde ena armen litegrann, berättade Christer för Tidningen Svensk Polis efteråt. 

Christer tog av sig ytterkläderna och hoppade i vattnet. Han simmade i vad som kändes som en evighet, och efter 80-100 meter var han framme vid barnet. Han lade sig brevid henne medan ambulansmännen undersökte henne. Han tog hennes iskalla hand och såg att hennes blick var stilla och tom. 

– Jag bara skrek ”nej” flera gånger. Jag ville inte att hon skulle dö, allt var så jäkla orättvist, och fortsatte hålla hennes hand hela tiden.

Till slut kände Christer hur flickans fingrar rörde sig runt hans. Bebisen överlevde mirakulöst, och kort efter händelsen fyllde hon ett år.

Pappan dömdes till tio års fängelse för försök till mord, grov misshandel och olaga hot.
– I jobbet är man van vid att folk stökar, men här var det ett alldeles oskyldigt litet barn som drabbades. Jag ser mig inte som någon hjälte för just då var jag inte rädd alls. Jag har aldrig fått en sådan otrolig känsla för någon som jag fick för det här barnet och det var därför jag orkade fortsätta simma. Flickan hjälpte mig – annars hade jag aldrig klarat det, säger Christer till Svensk Polis.

Under torsdagen fick 23 personer som deltog i räddningsinsatsen det nationella 112-priset.

Priset ska uppmärksamma vikten av samverkan och tilldelas följade fem aktörer: Ambulansen i Region Jämtland/Härjedalen, Polismyndigheten Region Nord, Babcock Scandinavian Air Ambulance, Jämtlands Räddningstjänstförbund och SOS Alarm.

Tack alla ni poliser, ambulanspersonal och andra hjältar som arbetar för vår trygghet varje dag!

Publicerad av Newsner familj