Pappa lagar frukost till 9-åriga dottern, 1 tugga senare är hon död

Allergier är något som blir allt vanligare i dagens samhälle. Medan vissa är allvarliga och rent av livshotande, är det också många människor som använder allergi som en ursäkt för att undvika vissa saker när de äter.

Något som skapar stora problem idag. Det är helt enkelt svårt att veta vilka som är allergiska på riktigt, medan vissa bara är känsliga och vill undvika vissa livsmedel.

Även om restauranger måste redovisa för vad som finns i maten är det en del som inte vågar gå ut och äta av rädsla för att de ska få i sig någonting de inte tål.

Mjölk
Pixabay

Att vara extremt allergisk mot något kan därför vara väldigt jobbigt.

En familj som visste precis hur jobbigt det kan vara är familjen Tikoo från nordvästra London, Storbritannien.

Deras 9-åriga dotter, Nainika var nämligen mjölkproteinallergiker, något som är betydligt allvarligare än att vara laktosintolerant. Laktosintolerans är en överkänslighet och kan orsaka obehag, medan mjölkproteinallergi kan vara rent av livshotande.

Men Nainikas föräldrar Lakshmi och Vinod var väl medvetna om dotterns allergi och var extremt noggranna med vad de serverade.

En dag stod Vinod och lagade mjölkfria pannkakor till sin dotter som var på ridlektion.

När hon kom hem såg hon en ask med björnbär och frågade om pappan inte kunde tillsätta några i pannkaksmeten, vilket han också gjorde.

Björnbär
Pixabay

Efter bara en tugga fick Nainika en reaktion, hon började nysa och fick snabbt svårt att andas.

Symtomen blev bara värre och värre, och hennes pappa hämtade genast en adrenalinspruta de hade hemma för akuta situationer. Han tillkallade också ambulans och gjorde hjärt- och lungräddning medan han väntade. Det tog inte mer än 7 minuter innan de var på plats, men när de anlände var Nainika helt blå i ansiktet och okontaktbar.

Lakshmi skyndade också till sjukhuset så fort hon fick höra att hennes dotter fått en allergisk reaktion, men när hon anlände till sjukhuset hade hennes 9-åriga dotter redan fått hjärtstillestånd.

Även om de fick igång hjärtat igen, var det för sent.

Nainika var redan hjärndöd. Fem dagar senare fattade föräldrarna det svåra beslutet att stänga av maskinerna som höll deras dotter vid liv.

Posted by Nainika Tikoo Memorial Foundation for Allergy Care & Brain Research on jueves, 1 de junio de 2017

Efter det tragiska dödsfallet startade Vinod och Lakshmi en insamling för att sprida information om allergier i Storbritannien.

Ungefär var tredje barn sägs lida av någon form av allergi, och det är extremt viktigt att alla är uppmärksamma när de hanterar mat till personer med allergier.

Det kan räcka med att ha nuddat vid något och sedan glömt tvätta händerna för att något ska kontamineras och bli livshotande.

Nainika hade inte varit så allergisk mot björnbären, utan läkarna tror att det kan ha varit någon av de andra ingredienserna i pannkakorna som blivit förorenade.

Tack vara familjen Tikoo har det redan samlats in över 150 000 kronor.

Här kan du se en video om den tragiska händelsen:

Hjälp oss att sprida denna varning så att fler blir varse om hur illa det kan gå om vi inte tar allergier på största allvar!