Pappan fick Alzheimers och glömde bort sin familj – men sonens geniala idé förändrar allt

Alzheimers sjukdom står för cirka 60 procent av samtliga fall av demens i Sverige.

I vårt land är runt 160 000 människor drabbade, enligt Alzheimerfonden.

Sjukdomen gör att hjärnvävnad gradvis förstörs då nervceller börjar förtvina och dö i onormal omfattning.

Demenssjuka blir inte bara själva försvagade, sjukdomen kan också vara frustrerande och dränerande för familjemedlemmar och nära och kära.

Ted McDermott fick diagnosen Alzheimers för flera år sedan. Varje dag blir hans minne något sämre och hans temperament blir lite värre.

Men som tur är har hans son, Mac, hittat något som kan få sin far att minnas tillbaka lite lättare, om än bara för några minuter åt gången…

Facebook/Songaminute Man

Musik har alltid varit Teds stora passion. Förr i tiden resta han runt hela Storbritanninen och sjöng på nattklubbar och pubar.

I takt med åldrandet och när hans minne började blekna, fick han svårare och svårare för att framträda.

Men även om Ted är präglad av Alzheimers har han fortfarande rytmen i blodet och hjärtat, enligt sonen Mac. 

Facebook/Songaminute Man

”Pappa var en sångare under hela sitt liv, han reste runt och sjön över hela landet. Han arbetade i en fabrik och efter att han gifte sig fortsatte han att sjunga, lite vid sidan av. Hans smekman är ‘The Songaminute Man’, eftersom han kan så många låtar i huvudet”, säger sonen Mac och fortsätter: 

”Men de senaste åren har han förlorat mycket av sina minnen – ofta känner han inte igen oss i familjen och han blir aggressiv”. 

Utbrotten gör det svårt att hantera Ted, både medicinskt och känslomässigt. Men Mac är fast besluten om att försöka hjälpa sin pappa och hålla hans passion levande.

Och efter ett tag kom han på en genial plan… 

Facebook/Songaminute Man

När Mac inser hans far börjar bli frånvarande, sätter han på några av pappans favoritlåtar och börjar sjunga. Ofta minns Ted textraderna och stämmer in i låtarna.

Dessa små, kärleksfulla stunder håller Mac motiverad att fortsätta hjälpa sin far att minnas. 

Mac och Ted har också börjat spela in sina sånger så att fler kan lyssna. Famlijen hoppas att detta lilla knep kan hjälpa andra med Alzheimers att hantera symptomen.

Mac och Ted har också starat en insamling för att få in pengar till att producera ett helt album. Mac lovar att de kommer donera 25 procent av intäkterna till Alzheimers-forskning!

Titta gärna på när Ted och Mac sjunger tillsammans i bilen, i denna hjärtvärmande video nedan:

Livet är inte alltid så lätt för vare sig Ted eller Mac, men de har åtminstone varandra och musiken att falla tillbaka på.

De kommer att fortsätta att försöka öka medvetenheten kring Alzheimers genom att släppa låtar och jag önskar dem all lycka till i fortsättningen! 

Gilla och dela gärna detta om du vill hylla dessa goa killar!