Pappan övergav bebisen när han såg ansiktet – 22 år senare visar hon världen att skönhet alltid kommer inifrån

För 22 år sedan födde Irina Nezhentseva en efterlängtad dotter. Men hon märkte ganska snart att det var något som inte stod rätt till. Mamman upptäckte tidigt att dottern Katja började få rynkor i ansiktet. Som Irina uppfattade det åldrades inte barnets ansikte dag för dag, utan snarare timme för timme. Katjas pappa blev förskräckt och lämnade familjen, eftersom han inte klarade av att se sin dotter åldras så snabbt. ”Jag tål inte ungen”, ska pappan ha sagt innan han tog sitt pick och pack och lämnade huset.

Läkarna diagnosticerade Katja med progeria, en ytterst ovanlig sjukdom som gör att kroppen åldras i förtid. Drabbade personer lever i genomsnitt 13,5 år, sällan längre än till 16 års ålder. Men mamma Irina beslutade sig för att inte avskräckas och gjorde allt för ge sin dotter en bra och trygg barndom. Hon behandlade varje dag som om det vore den sista med Katja, och överöste henne med kärlek.

ansikte99

FOTO: Youtube

Det var för 22 år sedan som Irina Nezhentseva födde en dotter i staden Novyj Urengoj, Ryssland. Strax efter förlossningen konstaterade läkarna att Katja, som dottern döptes till, hade en medfödd genetisk sjukdom som gör att kroppen åldras cirka åtta gånger fortare än normalt. Syndromet progeria är extremt ovanligt och drabbar ungefär en nyfödd på 8 miljoner.

Pappan ville inte veta av sin dotter och lämnade familjen när han fick beskedet.

progeri

FOTO: Youtube

Barn med progeria ser oftast helt friska ut vid födseln. Det är inte förrän de är 18-24 månader gamla som åldrandet accelererar. Det finns i dagsläget inget botemedel mot sjukdomen och de allra flesta som drabbas av progeria dör i förtid. Men Katja skulle visa sig trotsa alla odds.

progeri1

FOTO: Youtube

Katjas mamma, Irina, bestämde sig för att ge sin lilla dotter all kärlek och stöttning i världen. Men det var inte lätt. De andra barnen i området gjorde narr av Katja och förstod sig inte på den rynkiga lilla flickan. ”Mormor, varför har du en minikjol”, eller ”Varför leker du med barn?” brukade barnen fråga Katja. Irina blev förkrossad när hon hörde hur Katja blev behandlad.

katja11

FOTO: Youtube

Men det var först när Katja började gå i skolan som hon själv förstod hur olik hon var alla de andra barnen.

”Då insåg jag att ingen gillade mig. När jag vände mig om och visade upp mitt ansikte blev folk rädda. Jag frågade mig själv, ”Vad har jag gjort för att förtjäna allt detta?”. Men jag hittade aldrig något svar”, säger Katja enligt sajten Hefty och fortsätter:

”Jag funderade mycket på det. Men om jag inte kunde accepteras för mitt utseende, bestämde jag mig för att försöka förändra bilden av mig själv genom att visa min insida. Jag ville visa att jag också var en charmig och härlig tjej, med massa fina egenskaper. Jag är säker på att det viktigaste är människans insida”.

katja12

FOTO: Youtube

Och det är precis vad hon gjorde. Det fantastiska var också att folk började se bortom Katjas sjukdom. Hon blev en favorit i skolan och de som trakasserade henne blev snabbt konfronterade av sina många vänner.

”Jag accepterade mig själv och lärde att älska mig själv. Jag tänkte så här: Det finns faktiskt bara 20 andra personer som mig i världen, det är ju faktiskt väldigt intressant!”

katja99

FOTO: OK

Katja levnadsglädje överraskade de allra flesta hon träffade på. Hon växte upp till en självsäker, ung kvinna och med drömmar om framtiden, precis som alla andra. Hennes störst mål i livet? Att få vara lycklig.

katja17

FOTO: OK

Vid 21 år ålder tog livet ytterligare en vändning för Katja. Hon träffade sin make Denis på ett något oväntat sätt: han ringde henne av misstag efter att ha slagit fel nummer. De började pratade, kom överens om att träffas. Snart var de förälskade. När paret bestämde sig för att gifta sig var Katja förstås överlycklig.

katja1

FOTO: OK

Snart hade paret flera härliga nyheter att meddela. Katja var gravid och väntade sitt första barn. Några var skeptiska till hennes beslut att föda barnet, men Denis och Katja visste vad de ville. 9 månader senare välkomnade de en fin, frisk liten son till världen!

cool1

FOTO: OK

”Jag mår så bra och jag är glad över att jag hade självförtroendet som hjälpte mig igenom alla svårigheter jag ställts inför. Nu har jag en make och blivit belönad med en vacker liten son, så vad kunde vara bättre?”, säger Katja.

gosa1

FOTO: OK

Katjas berättelse är verkligen en viktig påminnelse om att ingenting, inte ens den värsta medicinska diagnos, kan ta ifrån en människa rätten att vara lycklig. Gilla gärna om du är glad för Katjas skull och om du tycker att fler borde få chansen att få läsa om hennes speciella livsöde. Skönhet kommer inifrån!