Paret ser nyfödd bebis ensam i bilen med handskriven lapp – när de läser texten får de kalla kårar

Att vara förälder är det största ansvar man kan ha. Trots det verkar vissa föräldrar ha svårt att förstå hur värdefulla och ömtåliga små barn är.

En bild på ett litet barn från Nya Zeeland upprör just nu en hel värld. 

Den uppmärksammade händelsen skedde för fyra år sedan men har nyligen börjat spridas på nätet igen.

Bilden är tagen på en parkeringsplats vid Pak’n Save, en mataffär i Porirua, Nya Zeeland. En man och hans fru parkerade sin bil där för att gå in och handla när något fångade deras blick i bilen bredvid.

Där låg ett litet ensamt spädbarn och sov i en barnstol med en handskriven lapp liggandes på täcket.

Lappen var skriven ur barnets perspektiv:

”Min mamma är inne och handlar, ring om jag behöver något” stod det, och sedan ett mobilnummer under.

Paret som såg barnet blev genast oroliga och bestämde sig för att stanna vid bilen tills mamman kom tillbaka. De tänkte att det förmodligen bara skulle ta någon minut.

Men tiden gick och mamman syntes inte till. Paret försökte öppna bilen för att titta till bebisen, men dörren var låst. Fler personer samlades på platsen och alla chockades över att barnet lämnats ensamt.

Två personer enades om att stanna kvar och de ringde även till mamman och bad henne komma tillbaka. Allt slutade väl och bebisen var oskadd. 

En bild på barnet delades senare på radioprofilen DJ Polly Gillespies facebooksida, och väckte starka reaktioner. Tusentals människor kommenterade bilden på mindre än ett dygn.

”Det här är fullständigt oacceptabelt! Man lämnar inte barn under 14 ensamma överhuvud taget” skriver en person.

Andra är lite mer försiktiga i sin kritik och menar att man inte ska döma andra föräldrar innan man vet hela historien.

Händelsen har även omskrivits i media och Sue Campbell, som arbetar med barnsäkerhet säger till Daily Mail att det finns stora risker med att lämna ett barn på det här sättet.

”Barn kan bli uttorkade snabbt och även väldigt stressade. Det är väldigt viktigt att tänka på detta med nyfödda barn. Plus att det handlar om säkerhet – ett litet barn kan inte försvara sig eller ropa på hjälp om det händer något” säger hon.

På bilden ser det ut som att det regnar ute och det var förmodligen inte en så varm dag. Men temperaturen stiger snabbt i en bil, även om det är moligt ute. Tänk alltid på detta och lämna varken barn eller djur ensamma i bilen under sommarmånaderna!

Vad tycker du om mammans agerade? Dela gärna artikeln och berätta vad du tycker.

Publicerad av Newsner familj