Parets sluga fälla – så luras svenska pensionärer på kontokorten under stöldturné

Deras offer är kvinnor, många gånger pensionärer, som bär på handväskor.

Efter att ha länsat 44 personers kontokort på 1,7 miljoner danska kronor blir paret Ioana och Daniel till slut utvisade ur Danmark – och bestämmer sig för att fortsätta sin stöldturné i Sverige.

Där ska 42 nya privatpersoner komma att bli offer för parets sluga fälla.

Det var i maj 2016 – efter att ha släppts ur danskt fängelse, återförenats och blivit utvisade ur Danmark – som det rumänska kärleksparet styrde kosan mot Sverige.

I fem månaders tid reste de sedan land och rike runt för att lura 42 svenska kvinnor i sammanlagt 40 orter på stora summor pengar.

Efter sin sista stöt, i Växjö i oktober 2016, dömdes paret till fängelse i tre år – och i en lång kartläggning av Expressen avslöjas nu bedragarnas listiga tillvägagångssätt.

Under den långa stöldturnén i Sverige 2016 använde sig Ioana och Daniel av en klar och tydlig rutin. Inga storstäder, aldrig mer än ett kontokort per samhälle – och alltid kvinnor som offer.

I polisförhör har Ioana avslöjat att man valde kvinnor just på grund av handväskorna, då de gjorde att offren inte placerade sina kontokort i fickor nära kroppen.

En annan detalj som inte frångicks var att offren uteslutande var äldre. Av bedragarnas 42 byten var den yngsta kvinnan 59 år och den äldsta 84 år.

– Man är lite äldre. Man var kanske lite stressad. Man försöker ju att vara artig. Det är svårt att veta varför hon gör det här, säger offret Gun-Britt i en intervju med Expressen.

Bildkälla: Shutterstock

Så hur gick de då tillväga? Även här följde paret en strikt mall.

De gick in på mataffärer och fortsatte fram till kassorna. Medan Ioana distraherade kassörskan så passade Daniel på att snappa upp koden hos offret som stod framför dem och betalade.

Utanför affären såg sedan en tredje kumpan, parets chaufför, till att uppehålla offret genom att fråga om vägen med en karta – medan paret själva smög åt sig kontokortet.

Sist men inte minst fortsatte de sedan till en närliggande bankomat och länsade kontot.

Bildkälla: Shutterstock

Enligt Expressens uppgifter menar paret att de aldrig rört någon av sina offer fysiskt.

Polischefen Håkan Carlsson beskriver det som en taktisk övervägning.

– Om man rycker till sig kortet, vad händer då? Den äldre börjar skrika, det blir uppståndelse, uppmärksamhet. Det vill inte de här personerna. De vill ha lugn och ro, kunna komma över kortet och använda det så länge som möjligt utan att offret upptäcker det, säger han till Expressen.

Efter tips från polis i ett annat EU-land kunde paret kartläggas – och till slut greps de i en hyrbil på Skavsta flygplats. De dömdes alltså till tre års fängelse vardera.

Bildkälla: Shutterstock

Även om paret har åkt i fängelse nu så är deras metod något vi alla borde läsa och ha i bakhuvudet för att slippa råka ut för nya bedragare.

Nu tycker jag vi hjälps åt att dela vidare den här artikeln för att uppmärksamma bedragarnas sluga fälla och se till så fler kan vara på sin vakt mot skumma händelser!

Publicerad av Stoppa Brotten. Gilla för att få flera nyheter, filmer och bilder!