Pekka, 81, är sjuk men får inte bo kvar på äldreboendet – tvingas leta ny bostad efter hustruns död

Pekka Tapio är 81 år och lider av sjukdomen kol, ledgångsreumatism, och förslitningsskador som gör att han inte kan ta hand om sig själv. Nu måste han hitta en ny bostad, då han inte får bo kvar på äldreboendet Solåsen i Eskilstuna, efter att hustrun gått bort.

Anledningen är att Pekka inte anses vara i sådant skick att han behöver en plats på vårdboendet.

– Att flytta på honom, det vet jag inte om han klarar av, säger sonen Jussi Tapio, om sin pappa till TV4.

Under 2018 fick Pekkas fru Sara en lägenhet på vårdboendet Solåsen i Eskilstuna, och Pekka fick flytta med för att de var gifta.

Kort därefter blev Sara sjuk, och i november förra året gick hon bort.

Pekka har svår ledgångsreumatism och saknar fingrar på ena handen. Han lider av sjukdomen Kol, och fick en hjärtinfarkt i slutet av förra året. Kommunen anser dock att Pekka kan bo i en vanlig lägenhet, men hjälp av hemtjänst. Då det var Pekkas hustru Sara som fick platsen på vårdboendet måste Pekka därför söka något eget.

Pekkas son Jussi anser inte att Pekka kan klara sig själv, och möjligheterna att hitta en ny bostad till honom i Eskilstuna beskriver han som ”obefintliga”.

Kommunen gör inget fel

Formellt sett gör kommunen inget fel, eftersom de satta reglerna säger att bara personer med särskilda omvårdnadsbehov får bo på vårdboenden som Solåsen, men Pekka känner oro över sin situation.

Pia Svennerholm Moberg, biståndschef på Eskilstuna kommun, säger att de kan hjälpa till med letandet om det är så att Pekka inte kan hitta en bostad själv, och att han inte behöver flytta förrän han har en egen ny bostad.

Många kommuner har samma flyttregler för vad som gäller när en anhörig avlider. Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.