Pensionären Elisabet har 90 kronor över till nöjen – trots jobb hela livet: ”Värsta är att vissa har det sämre”

Pensionssystemet slår hårt mot många äldre som haft lägre inkomster eller varit sjukskrivna under sitt yrkesverksamma liv. En av de som har svårt att få ekonomin att gå ihop, trots jobb hela livet, är Elisabet Fyhr, 66. När skatter och obligatoriska utgifter är betalda har hon 90 kronor kvar att roa sig för i månaden.

– Jag har ju jobbat hela livet och så kraschar allt i fattigdom och armod. Jag får egentligen inte ihop ekonomin. Men det måste gå, säger Elisabet till Expressen.

Elisabet Fyhr har jobbat sedan hon slutade skolan i slutet av 1960-talet. Under sitt yrkesverksamma liv har hon hunnit arbeta inom barnomsorgen och vården, samt varit ridinstruktör och tecknare bland annat, med avbrott för mammaledighet till sina döttrar i två perioder.

När cancern tog Elisabets make 2014 hade hon inte råd att bo kvar i den gemensamma villan. Hon tvingades att sälja och gick back. I samband med andra utgifter fick Elisabet en skuld på 167 000, vilket hänger över henne då hon har en pension på 8 300 kronor.

– Fast jag är naturligtvis tacksam för varje krona. Pensionen har höjts med ett par hundralappar och skatten är lägre nu när jag fyller 66 år, säger Elisabet till Expressen.

Foto: Facebook/Elisabet Fyhr/TT

För att få ekonomin att gå ihop har Elisabet lärt sig att vara sparsam. Hon bakar sitt eget bröd, kör minimalt, och äter billig mat.

När alla utgifter är betalda har hon 90 kronor kvar att roa sig för, trots att hon arbetat hela livet.

 – Det värsta är att många har det ännu sämre ställt. Utan några utvägar, säger hon och tillägger:

– Alla pensionärer borde ha rätt till ett drägligt liv. Inte behöva tigga och somna i oro och hunger. 

Dela om du står bakom Elisabet och många andra pensionärer som har det kämpigt tack vare det nuvarande pensionssystemet.