Pensionärer tvingas bo i containrar: ”Jag hade tio grader här inne”, säger Berit, 86.

Då ett äldreboende på Värmdö ska renovera sina lokaler har tio personer fått flytta. I ett år framöver tvingas äldre bo i containrar, vilka de beskriver som kalla och trånga. 
– Det känns som ett fängelse, säger 90-årige Alfred Endl.

För drygt en vecka sedan fick tio personer på äldreboendet Gustavsgården på Värmdö lämna sina hem och flytta in i varsin container. Två av dessa är 86-åriga Berit Grundström och 90-årige Alfred Endl. 
– Det har varit kaotiskt på många sätt. En natt frös vi allihop så att vi hoppade i sängarna. Det var förfärligt kallt. Jag hade tio grader här inne. Då kände man sig rätt konstig på morgonen, säger Berit till SVT.

Foto: SVT

Då Arbetsmiljöverket krävde att flera av Gustavsgårdens ordinarie lägenheter skulle renoveras behövde kommunen hitta temporära boenden för tip personer, resultatet blev baracker med en boendeyta på 12 kvadratmeter

När SVT kontaktar Maria Larsson Ajne, omsorgschef i Värmdö kommun, om ärendet, håller hon med om att det är en försämrad boendemiljö och en stor omställning.
– Det som har varit inriktningen när vi har genomfört det här har varit att säkerställa att våra hyresgäster och de boende ska kunna behålla sin kontinuitet. Både när det gäller personal som vet vilka behov man har och även kontinuiteten på Gustavsgården. Att man som boende inte ska få ett tillfälligt boende på en annan ort där man riskerar att få en sämre tillgänglighet till sina anhöriga, säger hon till SVT

Se SVT:s inslag här.

Det gör ont att läsa om situationen för Berit och de andra som får bo i containrar. Dela gärna för att uppmärksamma ärendet.