Pensionsmyndighetens förslag: Ta bort det orangea kuvertet – sköt det digitalt

Just nu dimper de orange kuverten ner i folks brevlådor över hela Sverige, vilket är förknippat med ångest hos många på grund av summorna de bävar för att se.

Den 21 mars ska alla ha fått sina pensionsbesked, vilket visar summan av den allmänna pensionen var och en ska få, men det kan bli de sista kuverten som går ut. Nu vill Pensionsmyndigheten slopa de orangea kuverten, och istället låta beskedet komma digitalt.

– Det har fyllt sin funktion, men pappersutskick ger en så statisk ögonblicksbild. Om man loggar in kan man se olika alternativ, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på minpension.se till news55.

Enligt Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten, blir 25 procent oroliga när de får det orangefärgade kuvertet i sin brevlåda. Även om det är färre än de som inte blir oroliga, så menar Sten Eriksson att antalet är högt, och detta tror han beror på att många tror att kuvertet visar hela summan av vad man ska få i pension.

Det orangea kuvertet visar dock enbart den pensionsutdelning som kommer från staten, det vill säga den allmänna pensionen. Tjänstepensionen, som ger större utdelning, visas när personen i fråga loggar in digitalt på pensionsmyndighetens hemsida.

Vill sluta skicka ut orangea kuvert

Nu vill pensionsmyndigheten ta bort de orangea kuverten helt, och låta allt skötas digitalt, till stor del för att minska oron och stressmomenten av att brevet kommer, och för att det ändå inte visar hela summan av pensionen.

– Vi skulle helst vilja skicka ut ett vykort i stället, som en påminnelse om att logga in. Det är nu, under sex-sju veckor när utskicken görs som folk orkar ägna någon liten tanke åt sin pension, säger Sten Eriksson på Pensionsmyndigheten till news55.

Foto: Shutterstock. OBS: Kvinnan på bilden har ingenting med artikeln att göra.

 

Vad tycker du om förslaget? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.