Person låg död i sitt hem i 2 veckor – skulle haft hemtjänst varje dag
Rullator

Person låg död i sitt hem i 2 veckor – skulle haft hemtjänst varje dag

En person hittades avliden i sitt hem i Luleå efter att en anhörig kontaktat hemtjänsten. När personen upptäcktes hade denne legat död i två veckor, trots att den skulle haft besök av hemtjänst varje dag.

– Det vi vet är att hemtjänsten har haft kontakt  med personen under midsommarhelgen. Jag kan i nuläget inte säga hur den senaste kontakten skedde om det var via dörröppningen, brevinkastet eller på annat sätt. Det är en bristande dokumentation som gör det svårt att veta, säger Anna Fors, verksamhetschef för vård och omsorg i Luleå kommun till SVT.

Låg död i två veckor

Det var under midsommarhelgen som hemtjänsten i Luleå senast hade känd kontakt med den avlidna personen. Nästan två veckor senare, den 3 juli, tog en anhörig kontakt med hemtjänsten, eftersom denne inte fick kontakt med personen i fråga.

Rullator
OBS: Bilden har ingenting med personerna i händelsen att göra.
Foto: TT

Enligt SVT skulle den avlidne personen haft besök av hemtjänst varje dag. Trots det så hade personen legat död i sitt hem i två veckor när denne upptäcktes. Detta efter att polis kallats till bostaden för att se vad som hänt.

Händelsen anmäls till IVO

När SVT frågar Anna Fors, verksamhetschef för vård och omsorg i Luleå kommun, hur något sånt här kunnat hända när personen skulle haft daglig kontakt med hemtjänsten svarar hon:

–  Jag kan inte svara på det. Det finns tydliga rutiner för hur hemtjänsten ska hantera situationer när man inte får kontakt med brukare vid besök, dessa rutiner har vid denna händelse brustit. Vad det beror på kommer vi att utreda, säger Anna Fors, till SVT.

Till SVT säger Socialförvaltningen att de ser mycket allvarligt på det inträffade, och att händelsen nu är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som en lex Sarah.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);