Äldre man lämnades på golvet en hel dag – hittades av polisen ett dygn senare

En äldre man som skulle fått hembesök blev liggandes på golvet en hel dag då personalen inte slagit larm. När polisen kom till boendet var mannen i så dåligt skick att han fick föras till intensiven i Mora.

 

En äldre man i Dalarna hade bokat in ett hembesök för att få hjälp, men när personal plingade på dörren öppnade inte mannen. Besöket ska då ha ropat in genom brevinkastet, men inte fått något svar. Detta gjorde att de trodde att den äldre mannen inte var hemma.

Personalen åkte vidare utan att kontakta mannens familj, vilket gjorde att ingen misstänkte att något var fel.

Händelsen har anmälts till IVO, och enligt anmälan så ska personalen som gjorde hembesöket ha sagt att de trodde att mannen inte var hemma då han sagt att han skulle vara borta en stund på dagen, det berättar SVT.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Den som anmält händelsen menar dock att det måste finnas fasta rutiner för vad man ska göra om en person inte öppnar vi ett planerat hembesök.

Såhär får det inte gå till. Personen som anmälde händelsen menar att det ska finnas fasta rutiner för vad som ska göras om en person inte öppnar vid ett hembesök. Dela gärna om du håller med och vill se en skärpning.