Peter Jihde om diabetes: ”Borde få lika mycket uppmärksamhet som cancer”.

Den populäre programledaren och TV4-profilen Peter Jihde lever med diabetes. När han fick diagnosen diabetes 1 för närmare 3,5 år sedan kändes allting mörkt. Han läste på om sjukdomen, insåg att den faktiskt kan ta livet av honom och chocken kom. Men under en resa till Kanarieöarna efter jul 2012 vände allt – och ljuset kom tillbaka. Peter Jihde insåg att han skulle hitta ett sätt att leva med sjukdomen och det har han nu gjort. Han har också startat ett Instagramkonto, jihdesdiabetes, där han lägger upp bilder på när han tar insulinsprutor för att visa hur han klarar av att leva med sjukdomen. Nu vill Peter Jihde att diabetes uppmärksammas i samma utsträckning som cancer. För Diabetsförbundets tidning ”Allt om diabetes” berättar om livet med sjukdomen.

Diabetes typ 1 är en kronisk sjukdom som innebär att kroppen har slutat tillverka insulin. Det leder till för mycket socker i blodet. Diabetes 1 utvecklas vanligtvis hos barn eller tonåringar, men för Peter Jihde dröjde det tills han var drygt 40 innan han fick sjukdomen. Hela hans ansikte svullnade upp och han fick åka ambulans till akuten. Där konstaterades det att han hade diabetes, skriver Expressen.se.

Peter Jihde insåg att sjukdomen faktiskt kunde döda honom, skriver Allt om diabetes, och han gled in i ett mörker.

– Varför ska jag leva när det är någon annan som bestämmer? Det mörkret höll i sig i tre veckor ungefär, säger han till tidningen.

Men på resan till Kanarieöarna kände han plötsligt att han skulle kunna hitta ett sätt att leva. Och det har han nu gjort. Han lever ordnat, planerat och hälsosamt med nyttig mat, mycket motion och sömn.

– Det blir bra för familjen också, vi lagar mat som passar alla. Så det blir ett naturligt sätt att lära mina barn att leva hälsosamt, röra på sig och äta bra mat, säger han till Allt om diabetes.

Han tycker att diabetes får för lite uppmärksamhet och jämför sjukdomen med cancer, skriver Allt om diabetes. ”Cancer kan man vinna mot men med diabetes blir det i bästa fall oavgjort”.

– Det är en ständigt pågående match, som finns med mig i varje tanke och i varje beslut, säger han till tidningen.

Han vill gärna se en insamlingsgala för diabetes. Han vill att det ska forskas kring varför diabetes typ 2 ökar och varför typ 1 uppstår.

– Diabetes dödar fler än vad cancer gör, men i en mer utdragen process, säger han till Allt om diabetes.

Själv har han startat ett Instagramkonto där han under ett år lägger upp bilder på varenda insulinspruta han tar. Han har drygt 31 000 följare.

Genom kampanjen jihdesdiabetes vill han dels uppmuntra andra människor att leva ett hälsosammare liv som minskar risken för typ 2-diabetes, dels visa hur han själv klarar av att leva ett normalt liv med typ 1-diabetes. Instagramkontot är lite som ett ”klotterplank” för Jihde skriver Allt om diabetes.

– Det är ett bra sätt att nå ut till många utan att lägga alltför mycket tid på det, säger han.

Även om Peter Jihde så klart önskar att han aldrig hade fått sjukdomen har den nu blivit en del av hans vardag och fått honom att leva ett hälsosammare liv. Det är inget konstigt längre – han tar sin spruta när det behövs.

– I början kändes det lite konstigt att göra det så öppet, men nu är det bara att köra. Jag ställer mig upp, drar ner byxorna och tar sprutan. Det spelar ingen roll om det är på en restaurang eller på ett 60-årskalas, säger Peter Jihde till Allt om diabetes.

Det finns många omkring oss som lever med sjukdomar som de inte pratar om, som de lider av i det tysta. Det är bra av Peter Jihde vågar visa upp att det inte är något att skämmas över att ha diabetes och vara tvungen att ta sprutor för att överleva. Dela gärna denna artikel vidare om du håller med.

Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna