Petra Mede: ”Klart mamman ska vara hemma mest”

Den politiska debatten om lagstiftningen kring delad föräldraledighet går varm.

Nu går skådespelerskan och programledaren Petra Mede in i debatten – och anser att en förälder bör ha mer tid med barnet än den andra.

– Sedan jag fick barn, så tycker jag ”Det är klart mamman ska vara hemma mest”, säger Petra Mede i Morgonpasset i P3.

Petra Mede har gjort succé i SVT:s nya serie ”Bonusfamiljen”. Men i och med serien har hon också ändrat åsikt när det kommer till delad föräldraledighet.

I radioprogrammet ”Morgonpasset i P3” förklarar hon att hon blivit betydligt mer konservativ – och tycker det är en självklarhet att det inte borde lagstiftas om delad föräldraledighet.

– Det är fullkomlig idioti, det måste ju människor få bestämma själva. Naturligtvis får ju också pappan vara hemma. Jag har sjäv burit ett barn i min mage och fött fram det. Det är en del av min kropp det första året, säger Mede i Morgonpasset i P3.

Bildkälla: Wikipedia

Debatten har gått varm i många politiska partier om huruvida det bör lagstiftas. Samtidigt har det blivit allt vanligare att pappan tar ut mer pappaledighet än för några årtionden sedan, något Mede själv inte tyckte var aktuellt när hon själv fick dottern Adeline i december 2012.

Programledaren i radioprogrammet Hanna Hellqvist förklarar att hon tror att det kan vara dåligt för barnet att pappan inte är närvarande det första året, vilket kan göra att barnets relation till sin far inte blir lika stark. Något Mede inte håller med om.

– Allting händer inte första året utan pappan kan komma in senare. Jag säger inte att pappan inte ska vara närvarande alls men jag tycker bara inte att det ska vara lagstadgat med hälften var, säger hon i Morgonpasset i P3 och konstaterar skämtsamt att hon gillar att vara ”en kärring mot strömmen”.

Bildkälla: Shutterstock

Håller du med om vad Petra Mede säger? Eller tycker du kanske tvärt emot? Känner du någon som borde läsa det här får du gärna dela vidare artikeln!