Pojken hjälper sin pappa att värma två för tidigt födda tvillingsyskon.

Vissa bilder är så starka, så hjärtevärmande att de är omöjliga att värja sig ifrån. Fotot på en liten pojke som hjälper sin pappa att värma två för tidigt födda tvillingsyskon är en sådan bild. Bilden, som först publicerades på danska Facebook-sidan Föräldrar och födsel i Danmark för cirka ett år sedan har nu fått ny fart.

Kängurumetoden är en metod som går ut på att värma för tidigt födda barn hud mot hud. Studier från Örebro universitet har visat att för tidigt födda barns smärta minskar när de har hudkontakt med sin mamma, pappa eller som i det här fallet en bror.

För tidigt födda barn är känsliga för smärta, eftersom hjärna och nervsystem är under utveckling. Smärtan kan orsaka skador för barnet – men det kan också smärtstillande eller lugnande medel. Därför har den så kallade Kängurumetoden undersökts som alternativ och visat sig vara framgångsrik. Sverige är ett av de länder som kommit längst när det gäller att använda Kängurumetoden, skriver Dagens.dk.

Just den bild som återigen sprids som en löpeld på nätet är en bild som lades upp på en dansk Facebook-sida för cirka ett år sedan.

I texten till den bilden uttalar sig svenska professorn Uwe Ewald.

– Hud mot hud-kontakten hjälper barnet att andas bättre. Barnet blir lugnare och ökar snabbare i vikt. Forskning visar också att föräldrarnas bakterieflora – jämförd med sjukhusens bakterier – minskar risken för allvarliga infektioner hos dessa sköra barn.

En kvinna som kommenterat det sydafrikanska inlägget på sidan ”NINO Birth” berättar också:
– Vi använde känguruvården med mina små för tidigt födda. En födddes efter 25.3 veckor, den andra efter 23.5 veckor. De är nu starka unga vuxna på 20 och 19, skriver hon enligt Huffington Post.

Visst är det både en vacker och viktig bild? Dela den gärna om du också tycker den är otrolig fin!