Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Pojken räddar den drunknande flickan, men slutet visar något vi alla borde lära våra barn.

I årskurs 6 är det obligatoriskt att kunna simma 200 meter. Men de flesta drunkningsolyckor bland barn sker innan dess. Faktum är att den vanligaste dödsolyckan bland barn mellan ett till sex år är just drunkning, enligt Svenska Livräddningssällskapet. Det är otroligt viktigt att lära barnen att simma men också lära de behärska hjärt- och lungräddning. För det kan rädda många liv.    

En mörk baksida av soliga sommardagar är att antalet drunkningsolyckor ökar. I snitt drunknar nio barn i Sverige per år. Det är nio liv som avslutas alldeles för tidigt och olyckorna är oerhörda tragedier för alla inblandade.

Videon nedan är kort men förmedlar verkligen sitt budskap. En ung flicka håller på att drunkna men dras upp ur vattnet av en pojke. Flickan andas inte och pojken som lärt sig hjärt- och lungräddning vet hur han ska göra för att hon ska ha en chans att överleva. Jag ska inte avslöja slutet men när jag ser videon förstår jag verkligen hur otroligt betydelsefullt det är att människor grundligt får lära sig hjärt- och lungräddning på ett sätt som gör att kunskaperna sitter kvar. Det är otroligt viktigt att den som en gång lärt sig tekniken fortsätter att gå kurser för att hålla sig uppdaterad – och inte minst lär ut kunskaperna till andra, barn som vuxna. För det räddar liv. 

Du som kan hjärt- och lungräddning, snälla, för vidare dina kunskaper till andra vuxna och barn! Det här är så oerhört viktigt och något som alla bör behärska. För inget barn och ingen vuxen ska behöva dö på ett så förfärligt sätt.

Videon är skapad av Scouts South Africa and Cape Town agency Not Norm.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.