Polisen hinner inte utreda alla våldtäkter – på grund av alla mord

Svenska polisen hinner inte utreda våldtäkter och sexuella övergrepp.

Allt färre anmälningar om våldtäkt leder till åtal, det visar siffror som SVT Nyheter tagit fram.

Polisen har svårt att hinna med alla fall av våldtäkter och sexuella övergrepp. Istället blir ärendena liggandes på hög.

Ett problem är resursbrist, det finns för få poliser helt enkelt. Ofta kan en utreda få en misstänkt våldtäkt, samt ett annat fall rörande ett mord, på sitt bord.

Då kan mordet prioriteras framför våldtäkten. 

– Det är svårt att förklara varför våldtäktsärenden läggs på hög, men de andra brotten är ännu allvarligare. Det är två onda ting som vi måste välja mellan, säger Torgny Söderberg, sektionschef för utredningsenheten på Stockholmspolisen till SVT Nyheter.

Polisen fruktar nu att allmänheten kan tappa förtroendet för polisen. Siffror som SVT Nyheter tagit fram visar att 2014 så ledde 20 procent av anmälda våldtäkter till åtal. Men förra året hade siffran sjunkit till 11 procent. 

Ett exempel är ett fall med en 12-årig flicka som misstänkts ha våldtagits av en äldre kille. Men trots att polisens hade hans namn, hände inget i fallet på 6 veckor.

Att våldtäkter läggs på hög och gärningsmännen går fria är helt oacceptabelt. Svenska polisen behöver mer resurser för att kunna lösa brotten. Dela gärna vidare, om du håller med. 

Publicerad av Stoppa Brotten. Gilla för att få flera nyheter, filmer och bilder!

 
 

Läs mer om...