Polisen Petter möttes av lapp med klagomål. Nu sprids hans viktiga svar av tusentals människor på nätet.

Polisen finns ute för att bidra till lugn och trygghet för oss och våra medmänniskor. För att kunna synas, och samtidigt ha möjligheten att snabbt komma iväg om något händer, valde därför polisen Petter Götesson och hans kollega att parkera nära ingången när de skulle in i ett köpcenter och handla lunch i onsdags. Det var inte helt uppskattat. När poliserna kom tillbaka till bilen möttes de av en ironisk lapp med texten ”Hoppas maten smakar! Parkera rätt nästa gång! :)” – en kommentar som Petter kände sig tvungen att svara på. Nu sprids hans viktiga svar som en löpeld på Facebook.

Någon uppskattade inte att Petter och hans poliskollega gick in och handlade lunch på Center Syd i Löddeköpinge i onsdags – och när de kom tillbaka tio minuter senare satt den ironiska lappen på polisbilens sidoruta.

– Vi blev absolut inte arga på den som skrev lappen, den var ju trevligt skriven. Vi kan ju inte begära att folk i allmänhet ska veta varför vi gör olika saker, säger Petter Götesson till Expressen.

Men Petter kände sig ändå tvungen att ge någon form av svar på varför poliser kan välja att parkera nära ingången. I ett pedagogiskt Facebook-inlägg, som nu gör succé och som har delats vidare av över tusen människor, tog han därför ton.

”Bäste medborgare som satte fast denna lapp på vår polisbil på Center Syd idag kring lunch. Det är absolut inte av lathet som vår polisbil parkeras så nära ingången som möjligt. Det fyller några olika syften. Dels så vill medborgarna att vi ska synas, vilket vi gör intill ett köpcentrum. Den brottsförebyggande effekten hoppas vi på.” skriver Petter och fortsätter:

”Men den största anledningen är att vi inte, som många andra, har raster och luncher i vårt arbete. Att snabbt kunna kasta oss in i polisbilen och köra iväg oavsett hunger eller pågående matinköp är vår vardag.”

Precis som många andra gånger blev poliserna även denna onsdag tvungna att värma på maten i mikrovågsugnen flera timmar senare – eftersom de var tvungna att göra en utryckning.

”Vi fick ett larm ganska direkt efter du applicerat ditt fina meddelande på vår bil. Ett larm där sekunder avgjorde om vi skulle kunna rädda en liten tjej i fara eller ej. Kanske var det din dotter?”

Bäste medborgare som satte fast denna lapp på vår polisbil på Center Syd idag kring lunch. Det är absolut inte av…

Publicerat av Petter Götesson den 17 februari 2016

Jag tycker att Petter har en väldigt viktig poäng i det han säger. Om du tycker att fler borde respektera polisernas viktiga arbete så får du gärna dela vidare den här texten med Petters viktiga svar.