Polisen uppmanar dig att kasta soporna i grannens tunna. Anledningen är genial.

När min granne nyligen hade inbrott berättade hon hur illa berörd hon blev av händelse. Och det som störde henne allra mest var egentligen inte att hon blev av med mängder av värdesaker. Nej, det som satte djupast spår var tanken på att någon varit inne i hennes hem och på så sätt inkräktat något alldeles oerhört på det mest privata vi har – vårt hem. Men det finns smarta knep vi alla kan ta till för att förebygga inbrott och göra det så svårt som möjligt för tjuvarna att våga sig på ett inbrottsförsök. Polisens senaste tips är verkligen bra och är något jag vill dela med er.

År 2014 anmäldes 88 600 inbrottsstölder, vilket var en ökning med 4 procent jämfört med året innan. Antalet anmälda inbrott i villa och radhus ökade med 7 procent till 14 600 brott, medan lägenhetsinbrotten ökade med 5 procent under 2014 till 7 740 inbrott under året, enligt BRÅ.

Men det finns bra knep att ta till för att slippa bli drabbad. Ett av de bästa tipsen kommer polisen med på sin Facebook-sida. Genom att prata med grannarna och tillsammans hjälpas åt går det att försvåra för tjuvarna.

Genom att till exempel be grannen kasta sina sopor i din soptunna när du är borta eller uppmana dem att parkera bilen på din uppfart när du är bortrest kan de hjälpa till att skapa en bild av att det är någon hemma. Något som på så sätt kan avskräcka tjuvarna. Givetvis kan du sedan göra samma sak för grannen när denne är bortrest!

Har du varit runt och pratat med dina grannar?Om inte, finns en bra anledning till det. Du kan utan att skämmas, be…

Publicerat av Polisen den 11 februari 2016

Nu hjälps vi åt att dela polisens smarta tips vidare så att alla får ta del av det och kan förebygga inbrott!