Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Polisen varnar: Bedragare låtsas samla in pengar till flyktinghjälp.

Med anledning av flyktingkatastrofen har Sverige den senaste tiden sett en uppsjö av fina initiativ från privatpersoner och olika organisationer som startat insamlingar för att hjälpa människor på flykt. Dessvärre har nu bedragare passat på att utnyttja situationen för att lura av människor pengar.

Polisen slår nu larm och varnar för bedragare som utnyttjar människors goda vilja att hjälpa flyktingar. På sin Facebook-sida skriver polisen nu om ett konto som precis spärrats.

Kontot tillhörde inte den organisation som bidragsgivarna trodde utan i stället var det ett bolag som figurerat på olika varningslistor som låg bakom kontot. Polisen uppger att en handfull inbetalningar hann göras innan kontot spärrades.

– Det är ett nedrigt brott att utnyttja personer som vill hjälpa människor i nöd, säger Jan Olsson på Polisens bedrägerirotel till SVT Nyheter.

Polisen uppmanar alla att noga kontrollera att mottagarkontot tillhör den organisation man vill ge sitt bidrag till, genom att t.ex. göra en koll på bankgirocentralens hemsida.

– Det är viktigt att dra öronen åt sig. Man bör googla de här organisationerna för att se vad det finns för information om dem. Är man riktigt orolig ska man vända sig till organisationer som har 90-konton, säger Jan Olsson till SVT Nyheter.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

BEDRAGARE UTNYTTJAR FLYKTINGHJÄLPVill du skänka pengar för att hjälpa människor på flykt? Var då medveten om att…

Posted by Polisen – bedrägeri on den 15 september 2015

Publicerad av Newsner, gilla gärna