Polisen varnar för falska Telia-mejl: ”Klicka absolut inte på någon knapp.”

Med anledning av bluffmejl som nu cirkulerar på nätet väljer nu polisen att gå ut med en varning på sin Facebook-sida. I varningen uppmanar polisen till att absolut inte klicka på någon länk – det kan få ödesdigra konsekvenser. Även Telia varnar för mejlen på sin hemsida. Läs nedan hur du skyddar dig.

Under en längre tid har ett speciellt bluffmejl cirkulerat på nätet. Mejlet ser mycket trovärdigt ut och påstås komma från Telia. Men så är absolut inte fallet. I stället är det bedragare som ligger bakom mejlutskicken. Med mejlet följer en bluffaktura där två knappar finns att välja mellan: ”Visa faktura” samt ”Betala faktura”.

Dessa knappar ska du som får mejlet absolut inte klicka på:

”KLICKA INTE! Vi har fått information som tyder på att du annars riskerar att drabbas av en kryptolocker, dvs din dator blir låst och du kommer sedan inte åt innehållet på din hårddisk.
Bedragarna, vilka egentligen bör kallas utpressare, kräver dig sedan på en lösensumma för att låsa upp din dator”
, skriver signaturen Anders polisens Facebook-sida för bedrägerier.

I stället uppmanar polisen dig att radera mejlet och sedan polisanmäla händelsen.

Även Telia varnar för mejlen på sin hemsida:

”Vi uppmanar dig att genast radera ett bluffmejl eller sms utan att klicka på några länkar eller på eventuella bilagor. Lämna heller inte ifrån dig några person- och/eller kontouppgifter. Detta är försök till ”nätfiske” eller phishing som det också kallas. Telia har blockerat de länkar, samt spärrat de avsändaradresser vi känner till”, skriver man bland annat.

Hjälp gärna till att sprida varningen vidare så att ingen av dina vänner behöver råka illa ut!

Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna