Polisen varnar för falsk ICA-sida på Facebook.

Polisen slår nu larm om en helt ny form av internetbedrägeri. Detta efter att bedragare under gårdagen lyckades registrera en bluffsida på Facebook under namnet ”ICA Tavling” och sedan skickade ut meddelanden till personer som gillat ICA:s riktiga sida.

Bedragarna har via den falska sidan skickat ut meddelanden till vissa av ICA:s följare om att de vunnit matvaror till ett värde av 5 000 kronor. De ska bara uppge data från sina bankdosor för att få ut sin vinst, skriver polisen i ett inlägg.

– De tre grundstenarna man använder sig av, Facebook, bankkontouppgifter och att du har vunnit en tävling har vi sett förut – men inte i den här kombinationen. Det är något helt nytt, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter till Aftonbladet.

Enligt Aftonbladet har en kvinna fått sitt konto tömt på 90 000 kronor och polisen misstänker att flera kan vara drabbade av bluffen.

– Det är extremt trovärdigt gjort – det är osannolikt att det bara är hon som har drabbats, säger Jan Olsson till Aftonbladet.

Sedan ICA-bankens säkerhetsavdelning nåtts av informationen om den falska sidan anmäldes den omedelbart till Facebook som kort därefter tog bort den. Ola Fernvall, på ICA:s presstjänst säger i en kommentar till Aftonbladet att man aldrig ber om kundernas kontouppgifter.

– Vi har varken den här typen av tävlingar eller begär konto- eller personuppgifter.

Skulle du ha fått ett meddelande där någon som utger sig för att representera ett företag eller en organisation ber dig om dina kontouppgifter ska du alltid dra öronen åt dig och aldrig lämna ut några uppgifter.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

BRÅDSKANDE VARNINGFör ett par timmar sedan lyckades bedragare registrera en ICA-bluffsida på Facebook. Sidan heter ”ICA…

Posted by Polisen – bedrägeri on den 10 september 2015

Publicerad av Newsner, gilla gärna