Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Polisens gripande hyllning till änglarna i sjukvården. Nu har tusentals berörts av deras inlägg på Facebook.

”I ett inferno av obegripligt kaos höll vi om varandra. Vi sa ingenting, ingen av oss. Vi stod bara där några sekunder under tystnad innan vi släppte taget och tittade på varandra. En snabb blick, inget mer, sedan skiljdes vi åt och fortsatte arbeta.” Så inleds ett inlägg på Facebook av Polisen i Lund och polisen Tobbe. Han kallar texten för ”Änglarna”. Den skildrar utmaningarna som polis och räddningspersonal möter vid svåra trafikolyckor – och hyllar ”änglarna” inom sjukvården. Inlägget sprids just nu som en löpeld på Facebook. Hittills har över 25 000 personer gillat den och nästan 6 000 personer har delat den vidare. Texten i sin helhet kan du läsa nedanför. Det är omöjligt att inte bli berörd när man läser den.

Här är polisens hyllning.

ÄNGLARNA

Innan vi ens kommit fram visste vi att det skulle vara illa. Fruktansvärt illa. Två fordon hade frontalkrockat med varandra och på väg dit hörde vi över polisradion hur all ledig ambulans och räddningstjänst skickades till platsen.

Och när vi kommer fram. Det där totala kaoset som knappt går att beskriva i ord; omöjligt att förklara för någon som inte upplevt det. Överallt skrikande människor, chockade människor, avslitna kroppsdelar, blod och döda kroppar.

Så mycket, så overkligt, så svårt att greppa, så svårt att prioritera och så svårt att hantera.

Jag kliver ur polisbilen. Vad ska jag börja med? Var behövs jag som mest? Jag rör mig mot vraket som en gång hade varit en bil. Brandmännen är fullt upptagna med att försöka sära och öppna upp det. Synen som möter mig när jag kommer fram kommer för evigt vara fastbränd på mina näthinnor.

Där finns ingenting för mig att göra.

Vidare. Bort, i riktning mot det andra fordonet där de flesta vid det här laget nu tagits sig ut. Jag går in och möts av en flod av blod som rinner längs golvet. Längst bort vid den intryckta fronten arbetar ambulanspersonal med en svårt skadad man och jag inser att även här är jag överflödig.

Går ut igen. Människor överallt. Några står upp medans andra sitter, och överallt springer utryckningspersonal fram och tillbaka. Och som en matta över allting ligger ljudet; det där ljudet av fruktansvärda skrik, gråt och tjutande sirener som blandas med lukten av blod och utrunnen diesel.

I ett levande helvete som detta måste alltid de drabbade människorna ha högsta prioritet. Men samtidigt måste vi även dokumentera allting för den framtida utredningen. Bilder och video måste bli tagna, skisser måste ritas, vittnesförhör hållas, trafik bli omdirigerad, anhöriga bli underrättade med mera med mera.

Så igen, var börjar jag? Vad är det allra viktigaste jag kan göra just i detta nu? Jag måste prioritera rätt. Kollegorna börjar anlända nu tillsammans med vårt yttre befäl som genast sätter igång med att ge direktiv och dela ut uppgifter.

Och det är precis när jag tagit mitt andra vittnesmål som jag upptäcker henne. En sjuksköterska från ambulansen. Jag ser henne eftersom hon står stilla. Helt stilla står hon där, med en tom, nästan apatisk blick några meter från det första vraket.

I allt det kaos som pågår överallt runtomkring har hennes kollegor missat henne. Missat att den här gången blev det för mycket. För mycket att hantera. Hon märker mig inte förrän jag lägger handen på hennes axel, och jag ser nu att hon gråter. Jag har träffat henne förut och vet mycket väl hur skicklig och erfaren hon är men nu, nu blev det bara för mycket.

Så jag håller om henne. Jag vet inte hur länge vi står där, några sekunder eller så som högst, men det är tillräckligt. Vi skiljs åt och hon går iväg till sina kollegor och återupptar sitt arbete.

Hon är en ängel i mina ögon. Hon, och alla hennes kollegor, ja alla människor som arbetar inom sjukvården. Jag beundrar er så. Ni är fantastiska. Varje gång ni går på ett arbetspass kommer ni hjälpa någon. Någon som har ont. Någon som är ledsen. Någon som mår dåligt.

Och detta gör ni trots mycket stress, tuffa arbetsuppgifter och begränsade resurser. Trots alla hinder fortsätter ni alltjämt. Och jag vet ingenting som är mer beundransvärt.

Trafikolyckan fick ett tragiskt slut. Många människor miste livet. Många skadades. Och många berördes. Men jag vet att nästa gång det händer så kommer ni finnas där igen.

Änglarna.

//Lundapolisen, Tobbe

Här är originalet från Facebook.

ÄNGLARNA

I ett inferno av obegripligt kaos höll vi om varandra. Vi sa ingenting, ingen av oss. Vi stod bara där några…

Posted by Polisen Lund on den 4 juli 2015

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.