Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Polisens viktiga uppmaning till alla bilister inför midsommar.

Dagarna omkring midsommar är ett av årets mest trafikerade dagar, speciellt under torsdagen och söndagen. Inför detta har nu polisen gått ut med uppmaningar och tips för att göra resan så lätt som möjlig och förhindra trafikolyckor så gott de kan. Stressa inte till ditt firande, och planera resan i god tid och ha ingen bestämd tid du ska vara på din slutdestination är några av tipsen polisen har delat med sig av.

Under helgen kommer polisen öka sina hastighets- och nykterhetskontroller på fler ställen runt om i landet och satsar också på att vara uppmärksamma och synliga på olycksdrabbade vägar.

Polisen uppmanar också att tänka på att inte köra bil hem för tidigt dagen efter. Trots att du kan känna dig nykter, kan alkohol fortfarande finnas kvar i blodet. Nu går polisen ut på Facebook och sin officiella hemsida så att ingen behöver drabbas under midsommarhelgen.

På polisens hemsida har de listat vad som kan vara bra att tänka på:

  • Bestäm inga tider. Det viktigaste är att ni faktiskt kommer fram! Håll därför tiden öppen och berätta i stället ungefär när du tror att ni är framme. Förhoppningsvis blir du då inte lika stressad av bilköer eller trängsel på vägarna.
  • Bestäm innan vem som ska köra hem. Ta inte diskussionen om vem som ska köra när alla redan har börjat dricka alkohol. Bestäm det innan middagen eller festen hinner börja.
  • Åk inte med någon som är påverkad. Ta hellre buss eller taxi hem än att sätta dig i bilen med en påverkad förare.

– Ta det lugnt på vägarna och håll hastigheten. Att man kör för fort är den enskilt viktigaste orsaken till att människor dör i trafiken, säger Ursula Eriksson, till polisen.se.

Fler tips för en säkrare resa:

  • Välj säkra vägar, alltså vägar med trafiksäkerhetskameror och mitträcken, eller motorvägar med mittseparation.
  • Var utvilad och ta flera raster.
  • Kör inte fortare än trafiken runtomkring dig tillåter och aldrig över gällande hastighetsgräns.
  • Håll avståndet till bilen framför.
  • Om möjligt, turas om att köra.
  • Se till att alla i bilen har bälte på sig och att barnen har rätt typ av bilbarnskydd (bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde).

Källa: Polisen.se.

Nu sprider vi polisens viktiga uppmaning så att ingen behöver råka illa ut i midsommar.