Prins Williams hjärtskärande löfte till mamma Diana – 1 år senare sker det otänkbara

Prins William var bara 14 år gammal när hans föräldrar, Prins Charles och Diana, officiellt skilde sig 1996.

Kungaparets frostiga relation var dock känd sedan länge även om detta hölls hemligt under lång tid, kom osämjan mellan de båda att bli offentlig efter en rad skandaler. 

Charles och Diana separerade faktiskt redan i december 1992, men det tog alltså fyra långa och smärtsamma år innan skilsmässan gick igenom.  

Att skiljas är ofta en väldigt tuff och känslosam process för alla par – men när den involverar den framtida kungen av England och hans hustru blir det givetvis extra komplicerat och upprivande. 

Ett av de största bråken mellan de två parterna gällde huruvida Diana skulle få behålla sin kungliga titel eller inte.

© Facebook/Diana, Princess of Wales 1961-1997

Innan skilsmässan var Dianas titel Hennes Kungliga Höghet Prinsessan av Wales.

Genom äktenskapet med Charles blev hon den framtida drottningen av England, men hon var också mamma till tronarvingen prins William.

Uppbrottet mellan Diana och Charles skulle dock komma att förändra mycket, bara några dagar innan skilsmässan vann laga kraft antogs förordningar som fastslog hur titelfrågor skulle hanteras efter kungliga skilsmässor.

Även om Buckingham Palace fortsatte att erkänna Diana som en officiell medlem av den kungliga familjen, krävde prins Charles att Diana skulle bli fråntagen ”Hennes Kungliga Höghet” titel, en kamp som han till slut vann.

© Facebook/Diana, Princess of Wales 1961-1997

Diana fick till slut behålla sin titel, prinsessa av Wales. För 17 miljoner pund skrev Diana under på att aldrig säga ett ord om skilsmässouppgörelsen. 

Förlusten av den kungliga titeln var dock ett tufft slag mot Diana och detta kom att ytterligare öka avståndet mellan henne och den kungliga familjen. 

Enligt seden skulle Diana nu visa särskild respekt för familjemedlemmar som var kungliga – till exempel var Diana tvungen att niga artigt i närvaron av kungliga personer, inklusive hennes två söner.

© Facebook/Diana, Princess of Wales 1961-1997

Samtidigt var prins William väl medveten om sin mors lidande.

Det är ingen hemlighet att Diana och hennes pojkar hade ett väldigt nära band och det är inte alls förvånande att äldste sonen William ville göra allt i sin makt för att hjälpa till att läka sin mors hjärta. 

Enligt Dianas tidigare butler, Paul Burrell (bilden nedan), lovade William för att återställa sin mors titel så fort han fick möjligheten.

© Facebook/Diana, Princess of Wales 1961-1997

Burrell skrev om den hjärtevärmande och bitterljuva händelsen i sin bok, ”A Royal Duty”, från 2004.

Strax efter förlusten av titeln lade prinsen armarna om Diana och viskade några uppmuntrande ord till sin älskade mor:

”Oroa dig inte, mamma, jag kommer att ge dig allt tillbaka, den dag när jag blir kung”, förklarade den unge arvingen. 

© Facebook/Diana, Princess of Wales 1961-1997

Ett år senare omkom Diana tragiskt nog efter en ödesdiger bilolycka, i Pont d’Alma-tunneln i Paris. 

Idag har både William och hans yngre bror, prins Harry, erkänt att deras mors död fortfarande gör ont – även efter alla dessa år. 

I början 2017 var William på ett sjukhus, under ett av sina många besök för att hjälpa barn och familjer som förlorat någon närstående. 

”Jag saknar fortfarande min mor, varje dag”, berättade prins William när han träffade en 14-årig pojke som sörjde förlusten av sin egen mor.

”Och det är 20 år efter att hon dog”, fortsatte William. 

© Twitter/Ian Jones

Men William ville också skänka hopp till den unga pojken. 

”Tiden gör det enklare, men smärtan kommer aldrig försvinna. Försök att bearbeta och prata igenom dina känslor av sorg. Det är nyckeln till att läka”, sa William. 

Även om William inte kunnat fullfölja sitt löfte till mamma, så är jag säker på att mamma Diana är väldigt stolt när hon ser ned på sina söner.

© Facebook/Diana, Princess of Wales 1961-1997

Både William och Harry är väldigt duktiga på att hedra sin mors arv genom att visa medkänsla både i Storbritannien och runt om i världen.

Liksom sin mor har de båda ett stor engagemang för de underprivilegierade, skadade och sjuka. 

Gilla och dela gärna om du också tror att Diana är väldigt stolt över sina grabbar!