Psykologens oväntade lösning på den rika kvinnans problem är något vi alla borde bära med oss.

Den här berättelsen gillade jag verkligen då det handlar om något vi alla kan relatera till i dagens samhälle. Många gånger värdesätts ju nämligen rikedom och materiella ting högre än något annat. Men i den här historien ligger poängen någon helt annanstans. Jag tror den här berättelsen är påhittad för att lära oss alla något om livet och det är därför jag uppskattade att läsa den så mycket.

En väldigt vacker, rik och elegant klädd dam kom en dag in till sin psykolog och började beklaga sig över att hon kände att hennes liv var tomt och saknade mening.

När psykologen fick höra vad kvinnan berättade bestämde han sig för att ropa in en äldre dam som arbetade med att städa på kontoret. Sedan sa han till den rika kvinnan: ”Jag kommer att be Berit här att berätta för dig hur hon hittade lyckan i livet. Allt jag vill är att du ska lyssna på henne.”

Den äldre damen la ner golvmoppen hon precis tvättat golvet med och slog sig ner på en stol och började berätta sin historia:

”Min make dog av malaria och bara tre månader senare dog min enda son i en bilolycka. Jag hade ingen och ingenting kvar. Jag kunde inte sova, inte äta, jag log aldrig mot någon. Det gick till och med så långt att jag övervägde att ta mitt eget liv.

Men en kväll märkte jag hur en liten kattunge följde med mig hem från jobbet. Av någon anledning tyckte jag synd om den lilla katten. Det var kallt ute så jag bestämde mig för att släppa in kattungen i mitt hem. Jag gav den lite mjölk och den slickade i sig varenda droppe. Sedan spann den och gned sig mot mitt ben och för första gången på flera månader log jag.

Detta fick mig att börja tänka. Om jag blev glad av att hjälpa en liten kattunge kanske jag skulle bli ännu gladare om jag gjorde någonting för andra människor.

Så nästa dag bakade jag en plåt med kakor och tog med dem till en granne som jag visste låg hemma sjuk.

Och såhär fortsatte det. Varje dag bestämde jag mig för att göra någonting, oavsett hur litet det var, för att hjälpa en annan människa. Det gjorde mig lycklig att se dem glada.

I dag tror jag inte det finns någon som sover eller äter bättre än jag gör. Jag har hittat lyckan genom att hjälpa andra människor.”

När den rika kvinnan fick höra den äldre damens historia bröt hon ut i tårar. Hon hade allting pengar kunde köpa men hon saknade de saker som pengar inte kan köpa.

Det vackra i livet ligger inte i hur mycket pengar eller prylar du har. Nej, det vackra ligger i hur lycklig du känner dig i själen och kanske allra mest hur lycklig du kan göra andra.

Dela gärna det här vidare så att fler kan inspireras att göra något fint för sina medmänniskor.