Rånaren stal 800 kr av barn som sålde majblommor. Nu uppmanas alla föräldrar att följa den viktiga informationen.

Det är en underbar tanke: barn hjälper barn i syfte att förbättra barns villkor och bekämpa barnfattigdom i Sverige. Men när tusentals knattar över hela landet nu ger sig ut på gator och torg för att sälja majblommor så slår det stundtals fel – och barnen blir rånade. Varje år blir mellan fem och tio försäljare drabbade och under årets fyra första försäljningsdagar har ett barn i Stockholm redan blivit rånat på 800 kronor.

Ungefär 80 000 barn i hela Sverige står nu, under två veckor i april, på gatorna och säljer majblommor för goda ändamål. Men bakom den underbara tanken och de fina försäljningssiffrorna finns också ett mörker: varje år blir ett par barn tragiskt nog rånade på sina pengar och i år har ett barn alltså redan blivit drabbat.

Majblommans riksförbund arbetar aktivt med att hantera problemet och för att motverka rånen finns, enligt Expressen, flera föreskrifter som lämnas till barn och föräldrar. Genom att följa de här punkterna ska barnen kunna vara tryggare:

* Barnen ska inte gå ensamma, utan alltid med några kompisar, ett äldre syskon eller en förälder, och alltid sälja på platser där det finns andra människor.
* Barnen ska bära säljväska, regelbundet tömma väskan på kontanter och inte växla stora sedlar.
* Barnen ska inte förvara sin kassa i skolan om den inte kan låsas in säkert.

I år testar man även en annan metod på flera orter: betalning via sms i mobilen. Då får barnen en inloggning på en hemsida och en kod som används i ett sms, där de kan gå in och se hur mycket som har sålts, enligt Expressen.

Bildkälla utvald bild: Majblommans riksförbund/Pixabay

Alla barn ska vara trygga när de säljer majblommor. Därför tycker jag att vi hjälps åt att dela de här punkterna vidare, så att vi tillsammans kan se till så att barnen inte blir rånade!