Rektorn införde militär disciplin på svenska skolan – nu skjuter betygen i höjden

Vandalisering, allmänt stök och trotsiga elever var länge ett problem på Ölyckeskolan i Eslövs kommun.

Men när rektorn och förre yrkesmilitären Truls Katsler bestämde sig för att satsa på ordning och reda med militär inspiration blev skillnaden markant.

Nu har betygen ökat med 20 procentenheter på bara några år.

När Truls Katsler för tre år sedan tog över som rektor på Ölyckeskolan i Löberöd, Eslövs kommun, hade han också med sig ett par idéer.

Det skulle bli ordning och reda – med tydligare regler, disciplin, studiero och en uppmuntrande atmosfär.

– Vi ställer ganska hårda krav, men det är viktigt att de förstår att vi gör det för att vi bryr oss om dem. Det är krav med hjärtat. Vi är inte ute efter kadaverdisciplin. Om det blir lugnare trivs eleverna bättre – och då presterar de bättre också, säger Truls Katsler till Skånska Dagbladet.

Bildkälla: Truls Katsler (Facebook)

Nytt på agendan blev bland annat uppställning på skolgården varje måndag. Där får eleverna numera information om vad som har hänt, beröm när något varit bra och tillsägelser om det varit stökigt.

Dessutom har Truls Katsler infört totalförbud mot kepsar och andra ytterkläder i klassrummen, förbud mot mobiltelefoner som endast får användas i undervisningssyfte och annars omhändertas vid missbruk – samt tydligare scheman och punktliga lunchtider.

– Det är ingen fara att ställa krav – bara man signalerar det tydligt. Man kan säga till på ett vänligt sätt som samtidigt signalerar att det inte finns något utrymme för förhandling, säger Truls Katsler till Skånska Dagbladet.

Bildkälla: Shutterstock

Greppet har också gjort succé. Kurvan över betygssiffrorna visar en ökning på 20 procentenheter på några år – och gymnasiebehörigheten har dessutom ökat från 74 till 95 procent de senaste fyra åren.

– Framgångsreceptet är egentligen att ställa krav på eleverna och visa att man bryr sig, säger Truls Katsler till Skånska Dagbladet.

Dela vidare om du också tycker att fler skolor borde satsa mer på ordning och reda!