Robin lånar ut sommarstugor gratis – till familjer som har det tufft: ”Vill ge dem en semester”

Robin Johansen har bestämt sig för att sträcka ut en hjälpande hand till barnfamiljer som har det tufft.

I sommar lånar han återigen ut sina stugor i Jämtland gratis till de som inte annars har råd att åka på semester.

– Tanken är att de ska få en bekymmersfri vecka, säger Robin Johansen till Newsner.

För tre år sedan väcktes en tanke hos Robin Johansen i Offerdal, Jämtland.

– Jag jobbade på en skola och jag hör ju hur det pratas och jag förstod att det är många barn som inte får göra någonting på sommarlovet. Så då bestämde jag mig för att låna ut en stuga till en familj och ge dem en semester, säger Robin Johansen till Newsner.

Robin äger ett par stugor som han vanligtvis hyr ut till privatpersoner. Han valde att göra en lucka i kalendern och låna ut en stuga gratis till en familj som gått igenom svåra saker och har det tufft ekonomiskt.

– Jag annonserade på sociala medier om att jag sökte en barnfamilj och fick en enorm respons, jag tror jag fick 120 mejl, berättar Robin.

Fått över 400 förfrågningar

Sedan dess har han varje år lånat ut sina stugor till behövande familjer, såväl sommar som vinter. Nu till sommaren är det dags igen.

– När jag lade ut det här erbjudandet nu i sommar så var responsen helt galen. Jag fick över 350 mejl och i skräpkorgen på Facebook låg det ytterligare 50 förfrågningar, säger Robin.

En av stugorna i Offerdal. Foto: Privat

Tyvärr är det många familjer där ute som på olika sätt råkat ut för tunga tragedier vilket lett till svåra ekonomiska förhållanden. I och med svårigheterna att bedöma vilka familjer som har störst behov så har Robin nu höjt sitt maxtak över hur många han kan låna ut stugorna till.

– Jag förlorar ju en del på det. Stugorna kostar ju med el och räntor. Egentligen skulle jag låna ut dem till två till tre familjer, men nu har det blivit sex till sju.

Robin Johansen brukar även göra en egen insamling bland sina vänner och bekanta. Det är flera som brukar ge ett bidrag. Pengarna använder Robin för att fylla kylskåpen i stugorna och bidra med pengar till att täcka resekostnaderna för de som behöver.

– Ekonomin för vissa är så pass ansträngd att det inte ens är möjligt för dem att ta sig hit, säger Robin och fortsätter:

– Tanken är att de ska få en bekymmersfri vecka. De ska inte behöva sitta här med ångest. Här har de mat, de får fickpengar till att köpa glass. Det är lite individuellt från familj till familj hur illa det är.

En av stugorna i Offerdal. Foto: Privat

Hoppas att fler ska ta efter

Nu hoppas Robin på att fler ska följa hans exempel och till exempel låna ut sommarstugan till barnfamiljer som kämpar med ekonomin.

– Jag vill inte bli hyllad för det här, men jag tycker att det är bra att det blir uppmärksammat. För då kanske det blir lite ringar på vattnet så att fler tänker i samma bana.

Tidigare har Robin försökt att utveckla sin välgörenhet med hjälp av en organisation. Men ett snårigt regelverk har satt käppar i hjulet. Men tanken lever kvar.

– Drömmen min är att få med fler eldsjälar som är duktiga på reglerna och kanske starta någon organisation eller verksamhet, göra det här till en stor grej.

Robin Johansen
Robin Johansen. Foto: Privat

Vilket oerhört fint initiativ!

Dela gärna den här artikeln vidare på sociala medier, det kanske kan få fler att låna ut sina stugor till behövande familjer.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev