Rullstolsburen fastnade på tågrälsen – då kom Johan, 17, till undsättning

17-årige Johan Gärtner från Luleå var verkligen på rätt plats vid rätt tillfälle för att undvika katastrof. När han var påväg hem från skolan såg han att en man i rullstol fastnat på tågrälsen när tåget närmade sig. Mannen försökte desperat att ta sig loss, men utan framgång. När tåget närmade sig kastade sig Johan av cykeln, och räddade mannens liv.

Det var i fredags när 17-årige Johan Vonstad Gärtner var påväg hem från skolan som han av en slump fick se att en man fastnat med sin rullstol på tågrälsen vid järnvägskorsningen. Tåget var så nära att larmet om bommarna gick, och Johan såg hur mannen kämpade panikartat för att ta sig loss.

Tåget närmade sig i full fart

När larmsignalen om bommarna gick visste Johan att det handlade om sekunder innan tåget var framme. Utan att blinka gjorde han det inte många hade vågat.
– Jag var på väg hem från skolan och hann inte tänka så mycket. Han hade en elrullstol och hade fastnat i ett spår på rälsen. Jag såg att hjulen liksom snurrade runt utan att han tog sig loss. Samtidigt kom larmet om att bommarna fälls ned. Så jag kastade mig av cykeln och drog loss honom, berättar Johan för Norrbottens kuriren.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

När andra tipsade Nottbottens kuriren hyllades han som en hjälte, men själv tycker han att det var en självklar insats.
– Jag vill inte att någon ska tro att jag vill skryta om det här och framhäva mig själv, säger han till Norrbottens kuriren.

 

17-årige Johan Vonstad Gärtner räddade livet på en rullstolsburen man som fastnat på rälsen när tåget kom rusande.Själv…

Posted by Norrbottens-Kuriren on Saturday, 2 December 2017

 

Att 17-årige Johan såg räddningen som självklar visar vilken fin person han är. Det behövs fler som honom. Dela gärna för att hylla denna 17-åring som räddade en rullstolsburen människas liv.