Rune och Eva har bott tillsammans i över 60 år – nu kan de tvingas isär

Efter över 60 år tillsammans riskerar Rune och Eva Ahlm att tvingas bort från varandra. Anledningen är att Eva bor växelvis hemma och på ett äldreboende, och färdtjänsten nu säger att hon inte kan transporteras på ett säkert sätt. Det berättar SVT.

– Så länge jag lever och har hälsan så ska hon få bo här. Ingen tar ifrån mig min hustru och jag trivs så bra när hon är hemma, säger Rune om sin älskade Eva.

Sedan ett år tillbaka har Eva Ahlm delat upp sitt boende. Hon bor växelvis hemma och växelvis på ett äldreboende på grund av att hon lider av demens. Hennes man, 92-årige Rune, tycker att lösningen har fungerat perfekt – fram till i dag. För nu kan paret tvingas isär då Länstrafikens personal anser att det är ett säkerhetsproblem när Eva ska in i villan på Gräshagen i Jönköping, där paret bott tillsammans i över 60 år.

– Vi är oroliga för att hon inte ska kunna komma hem. Det är jätteviktigt för både mamma och pappa och oss syskon att hon får vara hemma i sin miljö där hon trivs. Hon ska inte tvingas flytta för att färdtjänsten inte kan göra sitt jobb, säger dottern Kerstin Ahlm till SVT.

Länstrafiken har beslutat att chaufförerna ska använda en så kallad trappklättrare. Problemet är att alla chaufförer inte hanterar en sådan och utan den är det alldeles för tungt att en ensam chaufför ska hjälpa Eva uppför trapporna. Tidigare har maken Rune kunnat hjälpa till, men på grund av hans höga ålder och att han genomgått tre hjärtinfarkter är det i dag väldigt svårt. Det skriver SVT.

– Det är under all kritik att de inte ordnat detta på åtta månader, säger Rune Ahlm till SVT.

I villan har familjen till och med tillverkat en egen ramp för Eva, men den anses inte heller vara tillräckligt säker. Nu vill Rune och döttrarna hitta en hållbar lösning på problemet – för de vägrar se att Eva ska tvingas bort från Rune. Maken som hon fortfarande känner igen, trots att hon lider av demens. Varje gång Eva träffar Rune säger hon: ”Är du där Rune?”.

– Då svarar jag, ”Ja, Jag går inte ifrån dig Eva-lilla… Jag går aldrig ifrån dig”, säger Rune till Expressen.

Nog borde man väl kunna våra behandla våra äldre på ett bättre sätt. Nu delar vi den här artikeln och visar vårt stöd för Rune och Eva. Förhoppningsvis kan det få Länstrafiken att förstå att de måste hjälpa till för att lösa problemet!