Rut, 91, sätter ner foten mot bankerna. Nu har hon spelat in en protestfilm.

Rut Jönsson, 91, från Eslöv, har haft samma bank sedan 1957. För att ta ut sin pension brukar hon alltid gå till Sparbanken Skånes kontor i Eslöv. Men sedan 1 maj i år införde banken en avgift på 100 kronor för att lämna ut hennes pension i kontanter över disk. Detta har gjort Rut mycket besviken och hon har kämpat sedan dess för att hon ska slippa betala avgiften, skriver Skånska Dagbladet. 

Nu har Ruth spelat in en protestfilm som har skickats till finansmarknadsminister Per Bolund.

När hon fick höra om den nya avgiften på banken sa personalen till 91-åriga Rut att hon kunde bli nyckelkund eller seniorkund för att slippa avgiften. Men då skulle hon vara tvungen att skaffa ett bankkort. Och det vill hon inte ha.

Rut har alltid tagit ut sina pengar i kontanter och känner sig tryggast så. Att gå ut på stan varje gång hon skulle behöva pengar känner hon sig inte trygg med. Och att betala 100 kronor varje gång hon går till banken för att ta ut pensionen blir dyrt i längden.

Banken har vänligt erbjudit sig att visa Rut hur man tar ut pengar från en bankomat istället för över disk. Men Rut är fast besluten. Hon är inte intresserad av något bankkort.

Och Rut ger sig inte. Nu har Rut spelat in en protestfilm tillsammans med SPF Seniorerna där hon sätter press på finansminister Per Bolund. Det skriver Skånska Dagbladet.

– Jag tycker avgiften är ett sätt att åderlåta vår pension. Det är rena stölden. Så länge jag har ork kommer jag att fortsätta bråka om detta!

Vad Rut egentligen säger i klippet är hemligt fram till den 10 augusti. Då kommer den att visas på Finansdepartementet, enligt Skånska Dagbladet. Då kommer SPF Seniorerna också att lämna över namnlistor för rätten att välja vilket betalmedel man själv önskar. En namninsamling som över 19 000 personer i dagsläget har skrivit på.

 

91-åringens kamp för att slippa betala för att ta ut pengar på banken går vidare. Nu som film.

Publicerat av Skånskan.se den 19 juli 2016

Dela om du håller med Rut och vill sluta upp i hennes kamp.