Så hedras Michael Nyqvist av vänner och kollegor över hela världen

Den 27 juni 2017 lämnade folkkäre skådespelaren och författaren Michael Nyqvist jordelivet efter en tids sjukdom. Efter det tragiska beskedet har kondoleanserna och hyllningarna från kollegor och vänner strömmat in.

– Det var en mycket sorglig chock att höra om hans alldeles för tidiga bortgång. Han var en fin skådespelare men framför allt en omtänksam, generös och vänlig person. Vi jobbade ihop i London och hade väldigt trevligt utanför arbetet också. Han kommer att saknas mycket, det är väldigt sorgligt, säger Sven-Bertil Taube till Aftonbladet.

Under en lång och framgångsrik karriär hann Micke Nyqvist beröra alla vi i Sverige som njutit av hans skådespel, och dessutom alla kollegor som lärt känna en fantastisk människa som alltid var varm och omtänksam.

”Micke var för mig motsatser. Sorg och glädje, allvar och barnsligheter, självmedvetenhet och självdistans. På samma gång”, skriver vännen Jonas Gardell.

Izabella Scorupco jobbade tillsammans med Micke i ”Änglavakt” från 2010. På Instagram skriver hon: ”Älskar dig för ALLTID min finaste, varmaste, klokaste och mest omtänksamma vän.”

 

Älskar dig för ALLTID min finaste, varmaste, klokaste och mest omtänksamma vän ❤️

Ett inlägg delat av IZABELLA SCORUPCO (@izabellascorupco) Jun 27, 2017 kl. 8:47 PDT

Micke Nyqvists sista föreställning på Dramaten var ”Jane Eyre” och sattes upp 2009. Ellen Lamm regisserade den.

– Jag är överraskad och ledsen. Jag tyckte otroligt mycket om Micke. Jag har känt honom i många år och lärde mig mycket av honom. 2009 hade jag känt Micke i tio år, men aldrig regisserat honom. Jag är otroligt glad för det arbetet, han var väldigt fin som Mr Rochester, säger hon till Aftonbladet.

Artisten Martin Stenmarck skriver också han på Instagram om sorgen efter att ha förlorat vännen Michael.

”Du var den modigaste och den snällaste och mest galna av dem alla! Det fortsätter där uppe min vän!”

På sociala medier uttrycker också Mark Levengood sin sorg. På sin Twitter skriver han: ”Michael Nyqvist var en av de finaste jag visste. Så otroligt sorgligt!!!”

Komikern och skådespelaren Morgan Alling skriver om hur Micke var hans stora stöttepelare under tiden på scenskolan.

Michael Nyqvist blev 56 år gammal. Vila i frid. Vi glömmer dig aldrig.