Så upptäcker du bröstcancer – smarta bilden på citroner kan rädda liv

En bild föreställande tolv olika citroner sprids just nu i raketfart över internet. Anledningen? det visar hur du på egen hand upptäcker bröstcancer, och därmed kan rädda liv. 

Tidigare i veckan kunde vi se hur många Facebook-användare delade hjärtan för att öka medvetandet kring bröstcancer, men det en kvinna gjorde avvek från mönstret och blev en stor ögonöppnare för många.

På sin Facebooksida skrev Erin Smith Chieze att ”ett gulligt hjärta” inte kommer att hjälpa någon. Istället publicerade hon ett foto som visar hur bröstcancer ser ut och känns. Bilden blev snabbt viral, och det är inte svårt att förstå varför. Erin delade även med sig av sina personliga erfarenheter, några av de känslosamma raderna hon skrev på Facebook var följande:

”Jag visste vad bröstcancer var. Jag visste allt om självundersökningar, men en bild som visade vad jag skulle leta efter fick mig att förstå att jag hade en obotlig sjukdom”. 

Hon fortsätter: 
”Vi måste dela RIKTIG information, inte söta hjärtan. Om jag inte hade sett bilden av en tillfällighet hade jag inte vetat vad jag skulle leta efter. Gör oss en tjänst, sluta spela spel med liv och börja hjälpa folk på riktigt”, skriver hon. 

Facebook/Erin Smith Chieze

Bilden som Erin delade är en del av kampanjen Know Your Lemons, skapad av organisationen Worldwide Breast Cancer. Bilden är skapad för att både män och kvinnor ska kunna hjälpas åt att upptäcka bröstcancer i tid. Syftet är att bilden delas för att fler ska kunna få hjälp. 

Bröstcancer är en vanlig cancerform som många gånger upptäcks för sent. Tusentals sluter upp och bidrar genom att sprida bilden – dela gärna du med.