Så vet du om ”pirret” i händerna är en allvarlig sjukdom

Att känna att det pirrar i händer och fötter är vanligt och kan bero på flera olika saker. Även om det oftast är ofarligt så finns det faktiskt symptom du borde ta på allvar och söka hjälp för. 

Pirr i händerna kan nämligen i sällsynta fall vara ett tecken på allvarlig sjukdom.

Alla har ju varit med om att handen eller foten har ”somnat”. Det kan till exempel hända om man legat eller suttit konstigt en stund så att handen eller foten kommit i kläm. Det här är helt ofarligt och mycket vanligt.

Anledningen till att vi känner så här är att våra nerver spelar oss ett spratt. Tryck mot exempelvis handleden kan rubba den fina balansen av joner och salter som nerverna behöver för att skicka elektriska impulser – och då är det vanligt att handen ”somnar”. Vanligtvis går det över efter ett par minuter.

Det är också vanligt att det sticker i händerna om man vaknar efter att ha sovit väldigt djupt.

– Det är övergående symtom som hänger ihop med att cirkulationen tillfälligt blivit lite sämre. Det gör nervtrådarna extra känsliga, säger Håkan Widner, överläkare och professor i neurologi vid Skånes universitetssjukhus, till Aftonbladet.

Pirr och stickningar i händerna kan också bero på rygg- eller nackproblem. Om man plötsligt tappar känsel i en arm eller ett ben och samtidigt har ryggvärk kan det bero på diskbråck. Då är det viktigt att söka vård.

En kraftig infektion, som till exempel influensa, kan också ställa till det i nervsystemet. Då kan hjärnhinnorna svullna något, vilket innebär ett ökat tryck på olika nerver. Om man får mycket ont kan man behöva söka vård, men tillståndet är oftast övergående.

Oftast är pirr i händer och fötter ofarligt – men det finns tillfällen då det är viktigt att söka läkarhjälp. Flera allvarliga sjukdomar kan nämligen börja med ”sockerdrickskänsla” i händer eller fötter. Ett första symptom vid diabetes är att fötterna börjar kännas konstiga och fumliga.

– Man vet inte riktigt var man har dem. Patienter som upplever det vet kanske inte ens om att de har diabetes, ofta är det här första symptomet, säger Håkan Widner.

I väldigt sällsynta fall kan pirr i händerna bero på en dödlig sjukdom. 23-åriga Milena Malmros kände en brännande känsla i högerhanden, och läkarna avfärdade det som en klämd nerv. Men det visade sig vara en blödning i hjärnstammen.

När läkarna till slut insåg vad som var fel hade Milena även fått balansproblem, problem med andfåddhet och problem med att svälja. Vid tiden för operationen hade hon förlorat all förmåga att gå, röra händerna och tala.

Som tur var gick det bra, och idag är Milena i princip helt återställd.

– Men jag känner mig mäktig, ingenting skrämmer mig längre. Har jag klarat det här, klarar jag allt, säger hon till Aftonbladet.

Pirr i händer och fötter är nästan alltid ofarligt – men sök läkare om du har återkommande symtom som besvärar dig. Dela gärna den här informationen vidare till dina vänner!

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.