Så lärde hon sig svenska på bara 1 år genom att tala med främlingar på bussen.

Hemma i Syrien hade 22-åriga Joana Miro läst kemi på universitetet. När hon sedan tvingades fly undan kriget i sitt hemland och hamnade i Sverige ville hon fortsätta med sina studier. Men för att kunna göra det var hon tvungen att lära sig svenska.

22-åriga Joana Miro tvingades fly undan kriget i Syrien tillsammans med sin mamma och sin syster. Resan mot trygghet skedde till en början till fots.

– Vi gick till Turkiet där vi stannade i två månader, men sedan åkte vi med flygplan till Sverige. Där satt jag hemma i tre månader medan vi väntade på uppehållstillstånd, säger Joana till Metro.

Hemma i Syrien hade Joana studerat kemi på universitetet i Aleppo och självklart ville hon fortsätta sina studier inom ämnet även i sitt nya hemland. Men för att klara av högre studier krävdes att hon kunde det svenska språket.

Och språket lärde hon sig imponerande snabbt genom att bland annat prata med främlingar – på bussen.

– Jag försökte prata med folk på bussen. Främst med gamlingar, de pratade så mycket och hade ett väldigt klart rent språk, berättar Jamina för Metro.

Tack vare sina samtal med främlingar klarade 22-åringen av SFI, svenska 1, 2,3 och svenska som andra språk på bara ett år. Och när hon nu behärskar det svenska språket har hon kunnat inleda sina studier på apotekarprogrammet på Uppsala universitet

Nu har hon siktet inställt på att en dag få arbeta på ett sjukhus.

– Jag vill forska, utveckla nya läkemedel. Helt enkelt veta vad alla sjukdomar beror på, säger Joana till Metro.

Här kan du se ett nyhetsinslag från SVT om Jamina:

Jag är otroligt imponerad av Joanas sätt att lära sig det svenska språket, gilla gärna om du också är det.