Sandra hjälpte medvetslösa mannen och skällde ut hela bussen. Nu ser vi till att hylla henne!

Ibland blir jag rädd när jag tänker på hur kallt och omänskligt vårt samhälle kan vara. Men det är därför det också känns viktiga att lyfta fram när någon står upp för de som har det svårt. I bästa fall kan det få andra att agera annorlunda till nästa gång.

När 33-årige Sandra Möller klev på bussen i Göteborg såg hon att en medvetslös man låg på golvet. Bussen var fullsatt, men ingen tycktes bry sig om mannen, som var i 40-årsåldern. Sandra gjorde då något som ingen annan på den fullsatta bussen gjort. Hon sprang direkt fram till mannen och försökte hjälpa honom. Sedan ringde hon 112. Men det slutade inte där.

Sandra kände att hon behövde berätta om händelsen och nu har hennes Facebook-inlägg delats av tusentals svenskar. Jag kan bara hålla med i det hon skriver och rikta ett stort tack till henne för att hon agerade. Bra Sandra!

När Sandra kom fram till den medvetslösa mannen upptäckte hon att det rann gul vätska från hans mun.

– Han låg med benen på golvet så alla behövde kliva över honom för att komma förbi och sätta sig. Jag tänkte att någon kanske redan ringt 112 men när jag såg mig omkring insåg jag att ingen låtsades om honom, säger hon till Aftonbladet.

Ingen på den fullsatta bussen reagerade på att något var fel. När Sandra såg att alla passagerare bara och tittade ned i sina mobiltelefoner blev hon förbannad. Hon ställde sig längst fram och skällde ut hela bussen, för att ingen ingrep.

vatska1

– Jag ropade högt att ”hur fan kan ni bara sitta här! Tänk om det vore er pappa, morfar, farfar, bror eller bästa vän? Tänk om jag legat där, hade ni hjälpt mig då? Det här är någons barn! Tänk om han är död? Är det någon som ens kollat så att han lever? Eller är ni för upptagna med er själva?”. Men inte ens då säger någon något, berättar Sandra för Aftonbladet.

Några av passagerarna mumlade något till Sandra och sa att de trodde mannen ”bara var full”. Efter att Sandra ringt 112 kom till slut polisen och hjälpte mannen ut, tack och lov.

Här under kan du läsa Sandras Facebookinlägg om händelsen, som nu delats över 1 000 gånger.

Gick på buss 17 i Göteborg. Det första jag ser är en man i 40-års åldern som ligger med halva kroppen på sätet och halva…

Publicerat av Sandra Möller den 18 februari 2016

”Gick på buss 17 i Göteborg. Det första jag ser är en man i 40-års åldern som ligger med halva kroppen på sätet och halva kroppen på golvet. Vätska rinner ur hans mun och han reagerar inte på ljud! Jag ringer omedelbart till 112, stoppar bussen och inväntar polis och ambulans. När jag väntar tänker jag, hur länge har han legat här o varför har ingen reagerat! Bussen är fullsatt! Jag kollar andning regelbundet o känner kroppstemperatur! Cirka 40 pers på bussen, alla tittar fortfarande ner i sina mobiler! Oavsett orsaken till att denna man ligger helt utlämnad och okontaktbar så reagerar ingen! Blir så förbannad i tanken så jag ställer mig längst fram i bussen o frågar högt till alla: ”För fan, varför har ingen reagerat på att det ligger en okontaktbar/medvetslös man på golvet som folk kliver över för o få sittplats? Har någon ringt ambulansen eller är ni för upptagna med wordfeud, instagram o er själva?! Det är någons pappa, bror, barn, morfar, kompis, kollega och/eller farfar som ligger där!! Kanske DIN?!?! Spelar ingen roll hur man ser ut eller hur man är klädd!!! Vi är väl alla människor!… Tyst blev det! ”

Nu tycker jag vi gemensamt hyllar Sandra för hennes snabba och medmänskliga agerande på bussen! Det kunde varit vem som helst som låg där. Och låt detta bli en tankeställare för alla som av någon anledning inte bryr sig när någon råkar illa ut. Släpp mobiltelefonerna och hjälp till istället!