Sara, 22, vägde 146 kg och orkade inte knyta skorna – förvandlingen 1 år senare är otrolig

Alla som någon gång försökt att gå ner i vikt vet att det är lättare sagt än gjort. För Sara Stille från Säter kändes det hopplöst när hon vid 21 års ålder vägde 146 kilo och knappt orkade knyta skorna. Men det var också det som fick henne att ta tag i sitt liv. Ett år senare har hon visat att allt går bara man bestämmer. Idag väger hon 68 kilo och inspirerar tusentals som undrar hur hon lyckades. 

När Sara Stille från Säter gick i högstadiet utvecklade hon ett sockerberoende som gjorde att hon gick upp mycket i vikt. På kort tid blev hon överviktig, och när hon flyttade hemifrån för att gå i gymnasiet blev det värre. 
– Jag levde själv, 30 mil hemifrån. Ingen kunde kontrollera vad jag åt eller hur jag levde. Det var mycket godis, glass, fikabröd och snabbmat. Jag utvecklade ett extremt sockerberoende, berättar Sara för Lokaltidningen i Säter.

Sara trivdes inte med sin övervikt, hennes sockerabstinens hade gjort att hon hamnat i en ond cirkel som hon inte kunde bryta, det var åtminstone vad hon trodde. 

Facebook/Sara Stille

Det var när vågen visade 146 kilo och Sara blev ansträngd av att knyta skorna som hon fick nog. 

Sara kontaktade sjukvården för att göra en häloskontroll. Eftersom att hon var så pass överviktig erbjöd de henne att göra en gastric bypass, men Sara ville försöka gå ner i vikt på egen hand. 
– Jag ville ge mig själv en chans först. Jag tror att många resonerar så, att de har provat allt. Och så tänkte jag också, jag har provat varenda diet i hela världen. Men hade jag det egentligen, har jag gett allt jag kan, och det hade jag inte gjort, säger Sara.

Löpningen och kosten blev hennes biljett till ett nytt liv. Först kapade hon godis, läsk, fikabröd och alla andra sockerbomber. Hon började istället att äta hälsosam kost och träna med en personlig tränare som vägledde henne. När de första kilona rann av fick hon mer motivation och började med löpning, och då gick det fort. Hon satte upp ett mål om att springa en mil, vilket hon idag gör utan problem. 

Facebook/Sara Stille

Idag väger Sara 68 kilo och har därmed gått ner 80 kilo på lite mer än ett år. En viktresa som för många verkar helt omöjlig, men Sara är beviset på att det går med vilja. 
– Det handlar mycket om den egna inställningen. Jag föddes inte med en extra dos av motivation eller någon inre styrka som inte andra har. Jag satt där i min soffa sju dagar i veckan och åt godispåse efter godispåse och en dag så bestämde jag mig för att ändra min livsstil, säger Sara till Lokaltidningen i Säter.

Facebook/Sara Stille

De som försökt att gå ner i vikt har säkert någon gång känt att det är hopplöst och därför velat ge upp, det gjorde Sara. Men hennes förvandling på drygt ett år visar att allt går om man bara bestämmer sig. Dela gärna för att inspirera och motivera andra.