Scharlakansfeber på väg tillbaka: Här är varningssignalerna alla föräldrar måste känna till

Hur måna vi föräldrar än är om att våra barn aldrig ska behöva lida, så kan vi inte skydda dem mot allt. Så när våra småttingar oundvikligen drabbas av sjukdomar, då måste vi vara alerta. Detta innebär att ha kunskap om vanliga sjukdomar, och några mindre vanliga sjukdomar, samt att vara uppmärksam på dess symtom.

En sjukdom som länge var sällsynt, men som enligt CNN har börjat komma tillbaka till norra Europa på senare år, är scharlakansfeber. Så innan ditt barn kommer rusande med hemska utslag är det viktigt att veta vad det är, hur det upptäcks och när ditt barn behöver behandling.

Här är allt du behöver veta för att skydda och ta hand om ditt barn:

Vad är scharlakansfeber?

Scharlakansfeber är, enligt Vårdguiden, en sjukdom som orsakas av den smittsamma bakterien streptokocker. Streptokockbakterier bildar ett bakteriegift som orsakar halsfluss, röd och knottrig tunga samt hudutslag som känns som sandpapper.

Första tecknen

Scharlakansfeber bryter ut två till fyra dagar efter att barnet har smittats. Barnet får snabbt feber och halsont och känner sig sjukt. Det är vanligt att bli illamående och få ont i magen, kräkningar och huvudvärk.

Något dygn efter insjuknande i scharlakansfeber får barnet knottriga utslag. Enligt Vårdguiden börjar det ofta vid armhålorna och ljumskarna och sprider sig till mage och rygg. Sedan sprider det sig vidare till andra områden på kroppen.

Två till fyra veckor efter att barnet har blivit sjukt börjar huden fjälla på handflator, fotsulor, fingrar och tår. På magen, bröstet och ryggen kan barnet få en mjölliknande fjällning.

Övriga symtom:

  • Ont i halsen
  • Huvudvärk
  • Svullna lymfkörtlar på halsens utsida
  • Röda utslag på huden
  • Kliande hud
  • Rodnad i ansiktet
  • Blekhet runt munnen
  • Vit eller röd tunga
  • Hög feber
  • Ont i magen

Behandling

Om du misstänker att ett barn har smittats av scharlakansfeber så ska du alltid kontakta en vårdcentral.

Barn som blir väldigt sjuka kan behöva behandling med antibiotika. Det här bör bota infektionen och barnet blir oftast bättre efter ett par dagar. Det kan dock dröja några veckor innan svullna lymfkörtlar och halsmandlar återgår till det normala.

Kan det förhindras?

Bakterieinfektionen som orsakar scharlakansfeber är väldigt smittsam. Den sprids via droppar som svävar i utandningsluften, i synnerhet i hostningar och nysningar. En hudinfektion som orsakas av streptokocker kan också spridas vid hudkontakt.

Se till att hålla barnets tallrikar, glas och bestick – liksom tandborsten – borta från övriga familjemedlemmar, och diska noggrant i hett vatten med diskmedel.

Snälla dela den här informationen med vänner och familj som har barn, så att de också kan informeras.

Inget barn ska behöva lida i onödan!