Sjuksköterska la upp flera kvinnors gynekolog-uppgifter – på Instagram

63 kvinnors intima uppgifter från gynjournaler hamnade på Instagram, detta efter att en skötare utnyttjade Region Skånes datasystem för att ta fram dem.

– Vi ser ytterst allvarligt på all form av journalintrång och vi polisanmäler direkt om vi upptäcker något felaktigt. Därav har detta kommit till polisens kännedom, säger mannens tidigare chef på Region Skåne till Aftonbladet.

En 31-årig skötare greps den 29 januari, misstänkt för 63 fall av grovt dataintrång samt grovt olaga integritetsintrång och brott mot tystnadsplikten. Mannen, som var anställd på en sjukvårdsinrättning i Region Skåne, ska ha använt sig av regionens datasystem för att titta i 63 olika kvinnors journaler på gynekologimottagningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Läckte kvinnors intima uppgifter på Instagram

När han kommit åt journalerna ska mannen ha lagt upp känsliga uppgifter på Instagram.

– När det gäller brottet grovt olaga integritetsintrång bygger det på att han har använt och publicerat det här materialet från slagningarna i sociala medier, säger förundersökningsledaren åklagare Lisa Åberg till Aftonbladet.

Foto: Isabell Höjman/TT. OBS: Kvinnan på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Motivet till brottet

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska motivet till handlingen vara hedersrelaterat, då det ska finnas släktband mellan mannen och vissa kvinnor.

Mannen omhäktades under torsdagen av Malmö tingsrätt.