Sjuksköterskan Emmas hjärtskärande brev inifrån sjukhuset: ”Jag ser i dina ögon att du…”

Sjuksköterskor, läkare och all annan sjukvårdspersonal jobbar dag och natt för att ta hand om alla de som vårdas för coronaviruset, men även patienter som ligger inne på sjukhuset av andra anledningar.

Sjuksköterskan Emma Gustavsson har via Facebook delat med sig av ett brev där hon skriver om verkligheten inne på sjukhuset i dessa tider, och hur tufft deras viktiga jobb är.

”Jag känner mig helt hjälplös. Jag är ingen superhjälte som alla påstår”, skriver Emma på Facebook.

Sjukvården runt om i Sverige är pressad under den pågående corona-pandemin. Personal behövs, och så sent som i förrgår gick Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson ut och bad om hjälp.

– Vi ber alla med sjukvårdsutbildning att bidra så mycket de kan. Vi tar emot all hjälp som vi kan få, för det behövs nu, sa Björn Eriksson då.

Under fredagen hade över 5 000 personer anmält sig för att förstärka vården.

Sjuksköterskan Emmas brev från sjukhuset

Sjuksköterskan Emma Gustavsson är en av de många som jobbar på avdelningar som endast tar emot multisjuka och äldre patienter som fått Covid-19, coronaviruset.

I ett långt inlägg på Facebook skriver hon om den tuffa vardagen på avdelningen.

”Avdelningen är full. Och remisserna ligger i långa köer. Ambulanspersonalen står i gasmasker och väntar på att få lämna över ytterligare en patient. Anhöriga ringer och gråter i telefonen. Alla mina patienter har svårt att andas och är syrgaskrävande”, skriver Emma på Facebook och fortsätter:

”Den ena har just nu 12 liter syrgas (man får 10 liter vid ett hjärtstopp) och kan ändå inte syresätta sig ordentligt. När man har svårt att andas får man ångest och panik”.

Emma Gustavsson t.h. Bildkälla: Facebook/Emma Gustavsson

Emmas inlägg har i skrivande stund delats av över 4 500 gånger och i kommentarsfältet får hon ta emot många stöttande ord.

”Kära lilla sköra patient”

Hon skriver vidare att hon fått spänningshuvudvärk efter visiret hon bär samt att munskyddet gett henne trycksår på näsan.

Till inlägget har Emma bifogat en bild där hon med skyddshandskar ses krama en äldre persons hand.

”Kära lilla sköra patient. Jag vet att du inte kommer stå pall det här. Och jag ser i dina ögon att du också vet det,” avslutar Emma inlägget på Facebook med.

Kära dagbok Idag har jag haft mitt tuffaste pass hittills som sjuksköterska. Jag har blivit omplacerad till en…

Gepostet von Emma Gustavsson am Mittwoch, 25. März 2020