Sjuksköterskan fick nog av patienternas gnäll – hyllas av tiotusentals efter ärliga bilden från akuten

Larmen om krisen på akutmottagningar i hela landet har duggat tätt de senaste åren i Sverige.

Få vårdplatser, överarbetat personal och långa väntetider.

Men även problem med patienter som söker sig till akuten när de egentligen borde besökt sin vårdcentral.

Patienters ”gnäll” på långa väntetider fick sjuksköterskan Kay att reagera – och han la upp den här blodiga och ärliga bilden från akuten.

Om man är sjuk och mår dåligt ska man alltid söka vård. Det är självklart. Men som alla vet, är det svårt, om inte omöjligt, att själv bedöma hur sjuk man är.

Ska jag ringa vårdcentralen? Eller måste jag åka in till akuten?

Tyvärr är det så att sjukvården kämpar med för få resurser, många sjukhus har problem med långa väntetider, underskott i budgeten, överarbetad personal och brist på sjuksköterskor.

Läget i Tyskland liknar det i Sverige. Där reagerade sjuksköterskan Kay Müller på att återigen så sökte sig patienter till akuten, när de egentligen inte var allvarligt sjuka.

Han la upp en blodig men ärlig bild från akuten – som visar en operation på liv och död. Som visar vad akutmottagningarna verkligen jobbar med.

– Återigen så har jag haft en patient som klagat över att blev tvungen att vänta 2 timmar på akuten. Jag känner mig ganska övertygad om att han kan vänta några timmar med sin rinnsnuva och feber.  

– Jag skulle vilja visa honom den här bilden.  Det här mina vänner, är hur en riktigt akut ser ut. Du borde ha gått till din husläkare eller vårdcentral med din snuva, inte åkt in till akuten. Jag är ledsen om jag lite hård, men jag tycker det är skrämmande att folk tar allt för givet hela tiden.

Nu har sjuksköterskans inlägg på Facebook hyllats av tusentals. I skrivande stund har posten över 20 tusen likes och över 15 tusen delningar.

Vad tycker ni, har sjuksköterskan rätt i att för manga söker sig till akuten, fast de egentligen borde åka till vårdcentralen först? Dela om du håller med.