Sjuktransport släppte av synskadade Solveig på fel adress – kunde inte hitta hem

70-åriga Solveig Skoog har en svår synskada som gör att hon knappt ser någonting alls. När hon skulle skjutsas hem från ett läkarbesök släpptes hon av på fel adress och hade ingen aning om hur hon skulle hitta hem. Nu önskar hon få rätt till ledsagning.

För några år sedan började Solveig Skoogs syn försämras kraftigt. Med tiden blev det värre, och idag ser hon enligt henne själv bara gula fläckar.

Varje gång Solveig gör ett läkarbesök får hon skjuts av sjuktransport mellan sjukhuset och hemmet, men efter att ha lämnats på fel adress utan att kunna se något hoppas hon på mer hjälp från kommunen.

Den gången fick Solveig hjälp av en granne som kom och ledde henne hem, men i fortsättningen skulle hon vilja att kommunen hjälpte henne få en ledsagare som är med under sjukhusbesöken och tills hon är hemma igen.

– Han kom fram till mig och hjälpte mig att hitta rätt, det var snällt av honom. Men jag kan säga att jag var irriterad över situationen, säger Solveig Skoog till Expressen.

Hon fortsätter:

– Jag vill inte skylla på chauffören. Det har hänt förut att andra chaufförer väntade på mig vid fel adress, det är lätt hänt i området där jag bor. Men jag är i stort behov av hjälp men får inte det, säger hon.

Får inte hjälp av kommunen

Solveig berättar att hon ansökt om att få en ledsagare av kommunen, men inte fått någon hjälp.

När Expressen pratar med Irene Magnusson, enhetschef för biståndshandläggningen i Klippan, säger hon:

– Vi har inga speciella riktlinjer utan vem som helst kan ansöka och vi gör enskilda bedömningar, utifrån personens behov och situation, säger hon.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required